Menu 

Pošto je vreme neuobičajeno toplo za ovo doba godine slobodno možemo da se posvetimo nekim poslovima o kojima inače u januaru ne bismo razmišljali. Naučite kako uzgojiti organsku baštu.

Bez obzira da li živite na selu, u gradu ili predgrađu, baštovanstvo je jedinstven način da doživite promenu godišnjih doba, a s druge strane sebi i svojoj porodici možete obezbediti zdrave i organski uzgojene namirnice što je u današnje vreme od velike važnosti jer uglavnom ne znamo šta jedemo.

Mi vam donosimo nekoliko jednostavnih smernica kako uzgojite organsku baštu ovog proleća.

dreamstime_l_768630

Zemljište. Kad je u pitanju organsko baštovanstvo, zemljište je svakako najbitnija stavka. Veruje se da je zemljište bogato organskim materijama zdravije, otpornije na razne bolesti i na njemu raste ukusnije povrće.
Ako svoju malu baštu sadite u saksijama sve što treba da uradite jeste da kupite organsku zemlju, a ukoliko je bašta negde napolju zemlju treba da pretvorite u organsko zemljište. Evo i kako:

Odnesite zemlju na ispitivanje u institut koji se time bavi, neka vam utvrde koji nutrijenti ili potencijalni otrovi se nalaze u zemljištu kao i pH vrednost. Rezultati ovog istraživanje daće vam i smernice kako da rešite određene probleme ukoliko se pojave. Ako se u zemlji nalaze teški metali možda bi trebalo da razmislite o bašti u saksijama ili sejanje bez kopanja zemlje i oplemenjivanjem zemljišta papirom, kompostom i ostalim organskim materijalima.

Da biste pripremili zemljište, pripremljeni kompost treba da rasporedite po njemu 2-4 nedelje pre nego počnete sa sejanjem prvih biljaka. Tokom cele sezone, takođe možete koristiti takozvani čaj od komposta kojim ćete zalivati zemljište i biljke i tako im davati hranjive materije.

Ako nemate kompost započnite sa njegovim prikupljanjem još danas, tako što ćete ograditi jedan mali prostor u vašem dvorištu i na njemu u slojevima slagati organske materije kao što je hrana, suvo lišće, piljevina i gnojivo. Jednom nedeljno vaš kompost pospite vodom. Jedan od načina da pravljenja komposta u stanu jeste kompostiranje sa crvima.
Zapamtite u organskom baštovanstvu nisu dozvoljeni nikakvi herbicidi, pesticidi i gnojiva. Ako imate napasnike u vašoj bašti možete ih se rešiti na nekoliko načina. Neke bubice koje oštećuju biljke mogu se ukloniti rukama, kao što je krompirova zlatica, a ukoliko imate plesan, gljivice i insekte koji su teško uočljivi posavetujte se sa stručnjacima kako da ih istrebite na potpuno prirodan način.

Mnogi baštovani koji svoje povrće uzgajaju na organski način kažu da je blizu povrća uvek dobro posaditi neven jer je on veoma privlačan insektima i onda sve bubice lete na njega ostavljajući vaše povrće na miru.

dreamstime_s_15019843

Prostor. U gradovima je najveći problem za baštovanstvo prostor kojeg uglavnom nema. To možete rešiti tako da na balkonu u većim saksijama zasadite svoju baštu ili da se sa stanarima svoje zgrade dogovorite oko korištenja javnog neiskorišćenog zemljišta. Nikad ne znate možda pokrenete pravi mali organski pokret u svom naselju.
Uglavnom, birajte mesta koja su najviše osunčana i nisu u senci i do njih najmanje pet sati dnevno dopire sunčeva svetlost.

Semenje. Ako prvi put želite posejati povrće nabolje bi bilo da sadnice kupite i to samo ako su organski uzgojene. Biljke koje su otporne na vremenske uslove kao što su spanać i salata možete posaditi direktno u zemlju, a one malo osetljivije biljčice prvo posadite u zatvrenom prostoru, a kad poratu nekoliko centimetara presadite ih napolje.
Da biste započeli sa organskim uzgojem povrća za svoje potrebe od opreme vam neće biti potrebno mnogo samo lopata, mala motika, baštovanska viljuška, kanta za zalivanje, rukavice i šešir za zaštitu od sunca.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar