Menu 

Oni koji se sa migrenama nikad nisu susreli uglavnom ih karakterišu kao najobičnije glavobolje, ali to nije baš tako. Migrene prate oštri bolovi, osetljivost na svetlo, ponekad čak i mučnina i povraćanje.

Pojedina istraživanja su pokazala da okidači za migrnu mogu biti kafa, cigarete, alkohol kao i reakcija na određenu hranu ili lekove. Od migrena pati veliki broj populacije koji unatoč lekovima koje koriste ponekad teško funkcionišu za vreme migrena. Lekovi za migrenu mogu izazvati mnoge neželjene efekte, nakon česte upotrebe možete postati rezistentni, o finansijskom aspektu da ne govorimo.

Iz svih tih razloga protiv migrene se pokušajte boriti biljkama čiju je učinkovitost dokazala i nauka.

Hrizantema

Iako se tradicionalno koristi za spuštanje temperature, hrizantema spada među najpopularnije i najdelotvornije biljne lekove protiv migrene. Listovi i cveće hrizanteme sadrže komponentu partenolid koja sprečava moždane hemikalije da izazovu širenje krvnih sudova. Dokaza da hrizantema ublažava napade migrene ja mnogo. U jednom istraživanju,  ljudi koji su prestali uzimati hrizantemu i uzimali placebo osetili su veliko povećanje broja glavobolja propraćenih mučninama i povraćanjem.

Repuh

Zajedno sa hrizantemom repuh je u poslednje vreme privukao mnogo pažnje kad je u pitanju lečenje migrene biljkama. Repuh je biljka koja ima antiupalna svojsvtva i može sprečiti grčeve. Prvi put je testirana 2004. godine kada je 245 učesnika osetilo olakšanje kod simptoma migrene nakon što su koristili ekstrakt ove biljke. Napadi glavobolje kod onih koji su koristili repuh samanjeni su za 58 odsto. Kad su u pitanju adolescenti i deca poboljšanje je osetilo 82 odsto ispitanika.

Ginko biloba

Zbog svoje sposobnosti da podigne nivo kiseonika i poboljša protok krvi u mozgu, otkriveno je da ova biljka ne samo da može pobiljšati kognitivne funkcije već i smanjiti napade glavobolje. Pored toga aktivni faktor ginkolid B biljni ekstrakt iz ginko bilobe je pokazao obećavajuće rezultate u sprečavanju upala koje iazivaju migrene kod kod dece.

Kora vrbe

Hiljadama godina se kora vrbe koristi kao sredstvo protiv upala i bolova kao i kod glavobolja. Prema istraživanju sprovedenom u medicinskom centru univerziteta Merilend dokazano je da kora vrbe sadrži salicin komponentu koja ima delovanje slično aspirinu. Veruje se da je upravo ta komponenta zaslužna za antiupalna i svojstva i olakšavanje bolova kore vrbe.

One više poznate biljke koje mogu pomoći kod glavobolje su pepermint, ruzmarin, valerijana, đumbir, kajenska paprika.

Piši!
Širi dalje!

3 komentara
  1. Ramakic Elvira

    hvala ti probaću i ovo,slicno sam citala i za hren pa se pokazalo neucinkovito,javim kad isprobam😍

  2. Naza Oric Smajic

    Minela Tabakovic-Dunic

  3. Dragana Ćirić-Lazarević

    #Ramakić Elvira

Napišite komentar