Menu 

U Americi se u posljednje vrijeme sve više priča o zika virusu za koga se smatra da je posebno opasan za trudnice jer izaziva urođene mane kod novorođenčadi. Ako ste trudni i planirate neko putovanje obavezno pročitajte sve što treba da znate o zika virusu.

Ovaj virus se prenosi putem uboda komarca, a treba da se čuvate ukoliko putujete u Meksiko, odnosno Južnu Ameriku ili Karibe, a to se posebno odnosi na trudnice. Prvi slučaj virusa detetktovan je u Brazilu još prošle godine, a stručnjaci kažu da može uzrokovati urođene mane kod novorođenčadi. Veruje se da postoji veza između ovog virusa i stanja u kom se bebe rađaju sa glavom manjom od proseka i nerazvijenim mozgom što u nekim slučajevima može biti fatalno. Svetska zdravstvena organizacija je objavila da će se virus proširiti na sve države Amerike osim na Kanadu i Čile jer tamo ne živi vrsta komarca koji ga prenosi.

3210920299_61b66c80f6_o

Istraživači istražuju i da li se virus može prenet seksualnim putem, ali za to trenutno nema nikakavih dokaza kao ni za to da se može preneti sa majke na bebu putem mleka. Trenutno se radi na vakcini za žene koje žive u kriznim područjima uključujući Brazil, Ekvador, El Salvador, Jamajku, a lekari čak savetuju ženama koje su planirale trudnoću da pričekaju neko vreme dok se ne bude znalo više o zika virusu. Televizija BBC je objavila da je u Brazilu od oktobra zabeleženo čak 3,500 slučajeva beba rođenih sa nerazvijenim mozgom.

Zdravstvene organizacije apleuju na žene koje su trudne i koje pokušavaju ostati trudne da odgode putovanje u zemlje Južne Amerike dok epidemija zika virusa ne prođe. Ukoliko ne možete odgoditi put iz bilo kog razloga obavezno razgovarajte sa lekarom koji će vam preporučiti šta da radite da biste izbegli ubode komaraca. Ako ste putovali na neka od podržja zahvaćenih epidemijom, a primetite simptome poput: povišene temperature, osipa, bolova u zglobovima, iritacije očiju ili konjuktivits obavezno se javite lekaru i zatražite testiranje na zika virus. Za ovaj virus još uvek ne postoji lek, a 80 odsto ljudi koji ga imaju ne znaju da ga nose.

Tokom jučerašnjeg dana, osvanula je i vest da je virus detektovan i u Evropi, odnosno da je dijagnostikovan kod Danca u Kopenhagenu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar