Menu 

Kada neko kaže karanfilić, mi obično pomislimo- kuvano vino. Ali, šta ako vam ova aromatična začinska biljka može pomoći kod zubobolje? Saznajte kako.

Karanfilić se ponaša kao mali zubar, jer sadrži antiupalne hemijske eugenole. Istraživanja su pokazala da je inhibirao protein, koji potiče upale. Pa i ne čudi da je u Kini, za vreme dinastije Han, bio običaj da se žvaće klinčić pre obraćanja caru, da bi se osvežio dah.

Najjednostavniji potez prilikom zubobolje je da stavite jedan celi karanfilić u usta. Zagrizete ga među zdravim zubima da bi otpustio ulje, koje olakšava bol i koje će uticati na bolan zub. Držite omekšali karanfilić na bolnom zubu 30-tak minuta. Ispljunite ga, a proces možete i ponoviti nekoliko puta u toku dana da biste olakšali zubobolju pre nego posetite stomatologa.

Ukoliko vam karanfilić izaziva ružan osećaj među zubima, možete probati sa gazom. Stavite nekoliko karanfilića u gazu, napravite „malu vreću“ i razbijte karanfiliće udarajući ih čekićem za meso ili knjigom, da bi ispustili svoja ulja. Možete prisloniti navlaženu gazu na bolan zub.

zubPokušati možete i sa kombinacijom ljute crvene paprike i karanfilića. Ovaj postupak može izazvati, trenutno, „gorući“ osećaj u ustima, ali to traje samo par minuta. Šta trebate uraditi? Izgnječite nekoliko karanfilića i pomešajte ih sa istom količinom ljute crvene paprike u prahu. Dodajte par kapi vode da biste dobili gustu pastu. Kuglicu vate namočite u smesu i vatu stavite na bolan zub. Pošto ljuta paprika može iziritirati desni, pazite da smesa dođe samo u dodir sa zubom. (Saznajte više o ovom, ali i drugim začinima ovde)

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Jovica

    Ukoliko oboleli zub ima supljinu, a u vecini slucajeva ima,stavim parce paracetamola u tu rupu. Paracetamol deluje direktno na zivac, umiri ga za par minuta.Ukoliko je desna otekla, isisem krv, da se formira novo tkivo.Privremeno resenje dok se ne ode zubaru.

Napišite komentar