Menu 

Čirevi na želucu su u stvari otvorene rane koje se nalaze na sluznici želuca. Zbog kiseline koja se nalazi u stomaku i nagriza ove rane, čir može izazvati prilično jake bolove, a jedan od glavnih uzročnika su tablete protiv bolova koje najčešće koristimo. Danas vam otkrivamo najbolje prirodne lekove za čir na želucu.

Tradicionalni tretmani protiv čira se razlikuju i treba da se prilagode uzročniku. Obično se leče antibioticima za upale ili lekovima koji blokiraju ili neutrališu stomačne kiseline. Postoji i mnoštvo prirodnih lekova koji će vam pomoći da ublažite bolove uzrokovane čirom.

Flavonoidi. Istraživanja su pokazala da flavonoidi mogu biti veoma delotvoran tretman u lečenju čira na želucu. To su komponente koje se nalaze u većini voća i povrća. Hrana i pića koja su najbogatiji flavonoidima su: soja, mahunarke, crveno grožđe, kelj, brokoli, jabuke, bobičasto voće i čajevi. S druge strane postoje namirnice koje su bogate flavonoidima, ali i kiselinama i trebalo bi ih izbegavati, a to su citrusi i crno vino.

aj

Pravilna ishrana. Ukoliko imate problema sa čirevima trebalo bi da tome prilagodite sopstvenu ishranu. Vaša ishrana treba da se bazira na svežem voću, povrću i celovitim žitaricama, jer je dokazano da vitamini pospešuju zacelenje čira na želucu.

Hrana koju treba da izbegavate jeste:

  • Kafa
  • Gazirana pića
  • Začinjena hrana
  • Hrana bogata šećerima
  • Prerađena hrana
  • Slana, crvena mesa

Izbacite alkohol i mleko. Ako ste ikada iskusili mamurluk onda znate kakav uticaj ima alkohol na želudac. On doprinosi stvaranju novih čireva i pogoršava stanje starih. Kad je u pitanju mleko ono je bogato kalcijumom koji pospešuje stvaranje stomačne iseline što pogoršava stanje sa čirevima.

Zdrava pluća i zdravo telo. Jedna od “sitnica” koja sigurno može pogoršati stanje sa čirevima jeste i stres i zato bi trebalo da se nervirate što je manje moguće. Potražite nove tehnike opuštanja, meditirajte, šetajte, više vremena provodite na svežem vazduhu. Veoma je važno da održavate svoje mentalno zdravlje da bi fizički bili zdravi. Da biste se uspešno borili sa stresom može vam pomoći redovna fizička aktivnost, a 30 minuta dnevno biće sasvim dovoljno.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Znakovi na koje morate posebno paziti

Neki od simptoma čira, pored bolova i neugodnosti u želucu mogu biti i mučnina, povrćanje, žgaravica, oslabljen apetit i gubitak kilograma. Čir na želucu može čak izazvati rupu na stomaku što izaziva snažan, probadajući bol i u tom slučaju vam je neophodna hitna medicinska pomoć.

Ukoliko vam je otkriven čir, treba da odlazite na redovne kontrole i pridržavate se saveta lekara.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Boki Kebic

    Zar jos neko pati od cira?!?! Pa jos pre trideset godina su (u Australiji) otkrili da je to bakterijsko oboljenje (H-pylori) koje se leci kombinacijom dva antibiotika i Bizmuta. Mogu se koristiti dva Amoxicillin, Clarithromycin (Biaxin), Metronidazole (Flagyl) i Tetracycline

Napišite komentar