Menu 

Koji vas miris asocira na leto? Da li je to miris sveže pokošene trave ili miris borova koji se prostiru uz plažu? Otkrivamo koja su to eterična ulja kao stvorena za leto i zašto bi ih trebalo koristiti.

Lavanda, limunska trava i pepermint su arome koje bi definitivno ovog leta trebalo da nabavite jer su jednostavno savršeni za ovo doba godine, a evo i zašto.

Lavanda

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-lavander-oil-image19980199

Iako mnogi vole lavandu isključivo zbog njenih opuštajućih svojstava njena namena je daleko šira. Eterično ulje lavande pomoći će vam kod lečenja akni, ujeda insekata, masnica i ogrebotina. Pored toga, eterično ulje lavande je savršeno za leto zato jer ga možete koristiti kod opekotina uzrokovanim suncem.

Ulje lavande se dugi niz godina upotrebljava za tretiranje opekotina svih vrsta. Da biste sprečili opekotine od sunca u svojoj torbi za plažu uvek imajte sprej za telo sa aromom lavande ili eterično ulje. Kod opekotina jednostavno smočite pamučnu krpu ili peškir, nakapajte nekoliko kapi lavandinog ulja i stavite na opekotinu. Isto tako, ulje lavande možete pomešati sa gelom aloe vere i naneti direktno na kožu.

Pre upotrebe lavandinog ulja nanesite ulje na malu površinu kože da se uverite da neće biti nikakvih alergijskih reakcija.

Pepermint

Ulje peprminta je kao stvoreno za toplije dane jer će vas osvežiti i rashladiti. Ako želite nešto što će vas stimulisati za rad, rashladiti i osvežiti onda koristite sprej za telo sa aromom peperminta. Jednostavno u sprej falšici pomešajte vodu sa nekoliko kapi ulja peprminta, a možete dodati još neki miris i koristite po potrebi tokom vrućih dana. Naprskajte lice i ruke.

Ako niste preveliki ljubitelj arome peperminta kao zamenu možete koristiti spermint, jer je delovanje veoma slično, ali je miris nešto blaži.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-lemongrass-oil-image20148227

Limunska trava

Ako niste ljubitelj citrusnih aroma, a potrebno vam je nešto da podalje držite insekte onda je eterično ulje limunske trave ono što jednostavno morate nabaviti. Ova lagana i sveža aroma je kao stvorena za teranje insekata. Da biste oterali komarce i bubice, ukoliko ih nema previše, samo ulje limunske trave može napraviti čuda, ali ako komarca zaista ima puno, efekat ovog ulja pojačajte sa aromom lavande, peperminta ili čempresa.

Da bi se eterično ulje bolje rastvorilo u vodi koristite hamamelis koji će u tome biti od velike koristi. Koristite 1-2 kašike hamamelisa na 2 decilitra vode i 5-30 kapi eteričnog ulja po želji sve dobro protresite i koristite.

Pre upotrebe bilo kojeg od navedenih eteričnih ulja posavetujte se sa stručnjacima da li su sigurna za upotrebu kad su u pitanju deca i kolike količine bi trebalo koristiti bez bojazni od nuspojava.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar