Menu 

Jeste li znali da je i stopalima potrebna posebna nega da bi bila zdrava, odmorna i bez bolova. Evo nekoliko jednostavnih stvari koje bi povremeno trebalo da uradite za svoja stopala.

Na stopla pažnju obraćamo obično tek pred početak sezone otvorenih cipelica i sandalica, pa ih ušminkamo i sredimo, a obzirom da nas ona drže tokom celog dana trebalo bi da im posvećujemo puno više pažnje. Evo i kako.

Skinite lak za nokte. Opšte je poznata činjenica da ortopedi nisu ljubitelji lakova za nokte na nožnim prstima i to zato što lakovi obično sadrže hemikalije koji oštećuju gornji sloj nokta. Nakon dugotrajne upotrebe laka, nokti postaju lomljivi i menjaju boju. S druge strane, stručnjaci tvrde da su saloni za pedikir i manikir prava mala legla gljivičnih infekcija. Nemojte lakirati nokte na nogama najmanje mesec dana i javite se vašem lekaru ukoliko primetite žute mrlje na noktima i nakon tog perioda.

negovana stopala2

Odlazite na redovne preglede. Redovni pregledi su posebno važni za decu, jer ako se problem primeti pre šeste godine, lakše će se ispraviti, ali ni za vas nije kasno. Ako do sad niste obavezno posetite ortopeda.

Kupite pravu obuću. Iako će mnoge dame negodovati na ovu informaciju istina je da su patike najbolja obuća vaša stopala. Istraživanja sprovedena u Americi su pokazala da čak 88 odsto žena nosi obuću koja im je mala, a 55 odsto njih već ima čukljeve. Žene nikako ne bi trebalo da nose visoke potpetice svaki dan. Idelana potpetica bi trebalo da ima 6 centimetara ili malo manje, a ni potpuno ravne baletanke nisu baš najsrećniji izbor.

visoke potpetice

Razmotrite upotrebu botoksa. Istraživanja sprovedena u Meksiku su dokazala da injekcije botoksa efektnije deluju na otklanjanje boli u stopalima od steroida, a isto se tvrdi i za tretmane laserom.

Podignite noge. Najbolji način da odmorite umorna i bolna stopala jeste da ih po povratku kući s posla podignete. Ortopedi takođe savetuju upotrebu sprejeva protiv znojenja koje ćete nanositi ujutro pre nego se obujete i naveče pre spavanja korištenje krema koje će stopala održati hidriranima. Hidratizacija stopala može pomoći pri smanjenju mnogih problema posebno kod problema sa žuljevima.

Kupujte proizvode za hidratizaciju namenjene posebno koži stopala jer je koža na stopalima i do 20 puta deblja od kože na licu i telu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Mamama je teško gledati kako se njihovi mališani muče sa zubićima. Stalno bi nešto grickali. Napravite im ukusne keksiće za zubiće. Piši! Širi dalje!