Menu 

Iako Svetska zdravstvena organizacija, kao i mnoge druge takvog tipa savetuju mladim majkama da svoje bebe doje najmanje godinu dana, postoje one žene koje uz najbolju volju jednostavno nisu u stanju da doje svoje bebe. Bilo da nemaju mleka ili imaju problem sa bradavicama.

Prva stvar koju želimo da vam kažemo jeste da se ne osećate krivima ukoliko ne možete da dojite svoje bebe iz bilo kog razloga, a mi vam donosimo nekoliko saveta kako da znate koliko mleka je dovoljno.  Može biti prilično teško shvatiti koliko tačno mleka treba da date svojoj bebi i da li ona dobija previše ili premalo te koliko je zapravo dovoljno. Odgovor uglavnom zavisi od toga koliko je vaša bebica teška i kojim tempom se razvija.

U pravilu, bebe jedu onda kad su gladne i prestaju kad se zasite, ali bebe koje se hrane veštačkim mlekom su obično nešto teže nego dojene bebe i apetit im varira, a nutritivne potrebe bebe se mogu menjati gotovo iz dana u dan iz meseca u mesec. Možda vam ovo zvuči pomao komplikovano, ali ako budete pratili neke osnove i ako se redovno budete savetovali sa vašim pedijatrom sve ćete veoma brzo savladati.

Kao što smo već naveli, ove smernice se odnose samo na bebe koje se hrane veštačkim mlekom od prvog do šestog meseca života. U pravilu, beba ne bi trebalo da pojede više od 800 ml mleka dnevno, a kad počne jesti krutu hranu tu količinu ćete morati drastično smanjiti. Lekar će vam na svakom pregledu jasno reći da li se vaša beba razvija i raste onoliko koliko bi trebalo.

Koliko mleka je potrebno u odnosu na bebinu težinu

2979850851_d5a3f943a1_z

U prvih šest meseci kad beba ne jede krutu hranu računica je jednostavna ponudite bebi oko 75 ml mleka na svakih 450 g bebine težine dnevno. Na primer, ako vaša beba ima 2,7 kg daćete joj 440 ml mleka u 24 sata i tako dalje. Ova pravila nisu nepromjenjiva, ona vam samo daju opšte smernice kojima treba da se vodite, ali vi ćete svakako sami proceniti da li to vašoj bebi tako odgovara. S druge strane nekim danima će beba jesti manje nekim više.

Količina mleka na znakove gladi

Veoma je važno da naučite pročitati kada je to beba gladna i koji znakovi na to upućuju. To će vam sigurno pomoći da znate koliko mleka treba da date svojoj bebi.

Novorođenče. Kad je mala beba gladna ona će plakati, ali plakanje je već kasni znak gladi. Neki od prvih znakova na koje treba da obratite pažnju su coktanje usnama ili isianje na prazno te okretanje glave prema vama kad je uzmete u ruke i naravno stavljanje ruke u usta.

Promena apetita. Tokom razvojnih skokova beba će biti nešto više gladna nego obično, ovo se obično dešava oko 14 dana posle rođenja, zatim u trećoj i šestoj nedelji u trećem i šestom mesecu. Isto tako ako se beba ne oseća dobo onda će tražiti manje mleka nego inače.

Kad beba hoće još. Da se beba nije dovoljno najela primetićete po tome što će nakon jela okrettai glavicu i tražiti još. Ako vidite da je beba još uvek gladna pripremite joj još pola obroka.

Kad se prejede. Povraćanje nakon obroka je obično znak da je beba pojela više nego što bi trebalo. Bljuckanje je sasvim normalno, ali povraćanje nije. Bolovi u stomačiću takođe mogu ukazivati da se beba prejela, a ako beba grči nožice i skuplja kolena prema stomaku to je obično znak stomačnih problema.

Nije baš uvek u pitanju glad. Pokušajte se odupreti nagonu da bebi ponudite flašicu baš svaki put kad se uznemiri. Razmotrite i neke druge mogućnosti zašto je beba nervozna posebno ako ste je nedavno nahranili. Možda plače zbo pune pelene, zato što joj je prevruće ili prehladno, treba da podrigne ili jednostavno želi da se mazi.

Koliko mleka treba bebi u odnosu na starost

3685614488_1b2cb0b4b8_z

Tokom prve nedelje nakon rođenja bebi dajte flašicu kad god zatraži, nakon što prođe ta prva nedelja važno je da ne preterujete sa mlekom i da beba ostane na zdravoj kilaži. Većina novorođenih beba traži da jede svakih nekoliko sati počnite sa 45 – 60 ml tokom svakog hranjenja pa povećavajte do 60 – 90 ml na svakih tri do četiri sata. Kako beba bude rasla tako ćete povećavati količinu mleka. Na primer, beba koja je stara mesec dana tokom 24 sata može pojesti 5-6 flašica mleka od 120 ml, a do šestog meseca četiri do pet flašica od 180-200 ml. Ovu količinu mleka bi trebalo da pije i do prvog rođendana kada ćete veštačko mleko konačno moći zameniti kravljim.

Da li beba dobija dovoljno mleka

Baš kao i kod dojenih beba postoji nekoliko jasnih znakova koji upućuju na to da beba dobija sasvim dovoljnu količinu mleka.

  • Ravnomerno dobijanje na težini. Kada beba dobija na težini po ustaljenom šablonu tokom prve godine života.
  • Beba je srećna. Nakon obroka beba je opuštena i vesela.
  • Pune pelene. U proseku menjate pelene pet do šest puta tokom dana.

Ako vas brine da beba dobija previše ili ne dobija dovoljno mleka obavezno se posavetujte sa vašim lekarom pre nego samoinicijativno promenite količinu mleka koju joj dajete.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar