Menu 

Na bebin plač se svaka majka trza. Bebe ne mogu da govore, da nam objasne šta žele, ali neki znakovi nam mogu otkriti njihove želje. Saznajte koji.

Novorođenčad nisu mnogo zahtevna – u početku samo jedu, spavaju i traže da ih presvučete. Treba im toplota i udobnost. Bebin plač je način na koji ona u početku komunicira sa vama, a isprva je teško protumačiti šta to ona želi po načinu plača.

Posle će biti lakše, beba će postati bolja i u govoru očima, drugim zvukovima, smeškanjem, što će jednim delom zameniti plakanje.

Dok je vrlo mala to je njen jedini način da vam kaže nešto, da privuče vašu pažnju. Mnoge majke brzo savladaju bebin govor tela i zvuk plača, a evo početnih saveta koji mogu olakšati tumačenje.

beba mala place 3Glad

Naravno, to je najčešći razlog plača. Posebno u prvim mesecima kada beba jede gotovo svaka dva do 3 sata. Beba će uzimati malo hrane, jer joj je stomačić mali, a još uvek ne može ni da radi kako treba (zato je majčino mleko najbolje). Taj plač je obično jak, na momente vam se može učniti i ljutit. Umiruje se čim dobije mleko. Hranite bebu često u prvim mesecima. Ako plače, a niste je hranili dva sata ponudite joj hranu, verovatno je to razlog plača.

“E, baš mi se hoće”

Bebe mlađe od 5 meseci mogu da plaču i bez razloga. Obično u kasno poslepodne i veče. To je normalno i ne mora da znači da nešto nije uredu sa detetom. To neko bebino nezadovoljstavo može da traje kratak period (neutešno plakanje) do par sati povremenog plakanja. Beba može postajati još nervoznija i vrtiti rukama i nogama. Naravno, vi ćete pokušavati da je umirite nosanjem, igrom, masažom, ali morate biti svesni da će tih perioda “e, baš mi se hoće” plakanja svakako biti.

Ali, ako to pređe u neprestano i neutešno plakanje moguće je da bebu muče grčevi, obično povezani sa problemima sa probavom – osteljivost stomačića i reakcija na hranu. U tim slučajevima možete joj probati dati malo čaja protiv grčeva, masirati stomak toplim uljima, staviti tople obloge ili pomoći bebi da radi vežbe nogicama.

beba mala place

Beba će plakati najviše u drugom mesecu, dok će to biti manje između trećeg i petog. Plakanje može da traje satima i da vam se čini da je dete neutešno. Ali, i to sve je normalan proces i morate imati na umu da su sve bebe različite – neke plaču više neke manje.

Uzmi me u naručje

Novorođenčad treba pažnju, ljubav, fizički kontakt sa majkom, osećaj sigurnosti. Važno je da u kući, kada beba dođe, uspostavite miran ritam. Smanjite nervozu, napetost, strku, žurbu. Bebi treba red, mir i raspoložena majka. Verujte, vašu će nervozu ostetiti u trenu. Ritmično plakanje bebe koja nije gladna i ima čistu pelenu može biti znak da joj treba više pažnje. Ne plašite se da ćete je razmaziti u prvim mesecima. Do 4. meseca je slobodno držite kada god poželite, mazite, uljuljkavajte, pevajte joj, … Ona samo želi da čuje vaše otkucaje srca i umilni glas.

beba mala place 2

Umorna sam

Ako je beba umorna i treba joj san, a nije joj dovoljno ugodno (nije nahranjena, presvučena, …) verovatno će tiho, pa glasno plakati, reagovati nervozno i na najmanju sitnicu ili zuriti u prazno. Moguće je da je beba nervozna jer su je umorili posetioci i rodbina i treba joj njen mir. Odvedite bebu u sobu i umirite je i ušuškajte.

Drugi razlozi

Poverite da li je bebi hladno ili vruće, da li se preznojava ili su joj ručice hladne. Moguće je da nije presvučena i da joj pelene iritiraju kožu. Vremenom ćete moći da razlikujete vrste plača i znaćete u većini slučajeva zašto beba plače. I niko ne zna vašu bebu dobro kao vi. Ali, ako je plač praćen groznicom, povraćanjem, zatvorom ili prolivom konsultujte pedijatra.

Kako bebu umiriti

Probajte trikove sa belom bukom – u tekstu Bela buka za smirenje, protiv stresa i za bolji san. ćete pronaći i video sa zvukovima koji umiruju bebu. Mada deluju i zvukovi usisivača, veš mašine, ventilatora, fena za kosu. Ti zvukovi podećaju bebu na umirujuće vreme koje je provela u trbuhu.

beba mala place 4

Ljuljuškanje je stari način umirivanja i često pomaže –nosajte bebu i pevušite joj, sedite sa njom u stolicu na ljuljanje, provozajte je u automobilu ili u kolicima.

Masiranje je za svakoga umirujuće. Ni sa bebama nije drugačije. Masirajte bebi stomak toplim uljima, posebno ako je muče grčevi. Tako ćete se i vi umiriti, a to će se preneti i na bebu. Pre masiranja možete bebu okupati u kadici tople vode.

Ako beba plače tokom i posle dojenja razmislite o promeni položaja. Pokušajte je nahraniti ležeći ili u nekom drugom položaju ugodnom za vas i bebu. Moguće je da taj položaj u kom je hranite ne odgovara za bebinu probavu, pa teže prihvata hranu.

Pročitajte i Mnoštvo zanimljivih i praktičnih načina da umirite bebu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar