Menu 

Pravilna ishrana je ono što najviše muči mame širom sveta. Čime da hranimo svoju decu? Šta nikako ne smemo izostaviti iz njihove ishrane? Šta im nikako ne bismo trebali davati….?

Mi smo vam napravili malu listu namirnica koje su jako važne za pravilan rast i razvoj vaše dece i trebalo bi da ih na bilo koji način uvrstite u njihovu ishranu. Ako ih ne vole probajte ih kamuflirati (o tome smo pisali OVDE), služite se i malim prevarama, kad je u pitanju zdravlje dece sve je dozvoljeno.

Jaja su puna proteina i jedna od retkih prirodnih namirnica koje sadrže vitamin D, koji pomaže pri apsorpciji kalcijuma. Jaja za doručak su savršen obrok. Samo pripazite, belance se ne preporučuje deci mlađoj od godinu dana.

Zobene pahuljice su veoma zdrave za vašu decu. Istraživanja su pokazala da su deca koja su redovno uzimala zobene pahuljice postizala bolji uspeh u školi. Celovite žitarice se sporije probavljaju, pa deci duže vreme obezbede energiju.

Voće, bilo koje voće je dobro za vaše dete. Obezbeđuje mu sve potrebne vitamine, minerale i vlakna. Probajte dete ubediti da proba što više vrsta, ali ako ne želi, svakodnevno mu dajte ono što voli, makar to bile samo jabuke i banane.

 

Orašasti plodovi su bukvalno satkani od zdravih masti koje su vašem detetu potrebne za pravilan rast i razvoj i zdravlje srca. Samo šaka orašastih plodova ujutro daće vašem detetu energiju za ceo dan.

Mleko i mlečni proizvodi detetu obezbeđuju dovoljnu dnevnu dozu kalcijuma i proteina koji pomažu pri razvoju moždanog tkiva.

By: poolie

Borovnice su proglašene za jednu od najzdravijih voćkica na svetu. Prebogate su antioksidantima, pomažu u prevenciji od srčanih obolenja, dijabetesa i poboljšavaju moždanu funkciju. Nedavno su naučnici otkrili da su one veliki borac u borbi protiv masnih naslaga na stomaku što može biti veliko otkriće u borbi protiv gojaznosti. Zato ih obavezno uvrstite u dečiju ishranu. Napravite zdravi šejk od borovnica, meda i jogurta ili ih jednostavno izmiksajte i zamrznite kao sladoled.

Paradajz je povrće prepuno likopena, supstance koja organizam štiti od mnogih kancerogenih obolenja. Jedna je od retkih namirnica, koja je čak zdravija kada se termički obradi, nego u sirovom obliku, jer tada oslobađa još veću dozu likopena.

Kupus je blagog ukusa i hrskav je, što bi deci moglo da se svidi više od ostalog lisnatog povrća. Bogat je fitonutrijentima, koji snižavaju rizik od kancera, poboljšava probavu i čisti telo od štetnih toksina otpuštajući dobre enzime.

Losos je vrsta ribe bogata omega 3 masnim kiselinama, koje su zdrave za srce i krvne sudove.

Kakao prah je jedna od namirnica sa najvećom koncentracijom flavonoida, koji regulišu krvni pritisak i dobro deluju na srce. Koristite kakao od najmanje 70% kakovca.

 

Bosiljak je začin prepun antioksidantima, vitaminima A, C i K kao i gvožđem i kalcijumom. Napravite pesto na naš način i stavite ga deci preko omiljene testenine. Ako im se ne sviđaju zelene tačkice na pasti onda ga sakrijte u sos od paradajza da se ne vidi.

Za cimet su istraživanja pokazala da može regulisati nivo šećera u krvi. Stavite im malo cimeta na plačinke ili u jutarnje pahuljice, klinci će to voleti.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar