Menu 

Sigurno i vi u komšiluku imate onu decu koja gotovo nikad nisu bolesna, za razliku od vaše i verovatno se često zapitate šta to njihovi roditelji znaju, a vi ne. Donosimo vam savete koji će vašim klincima pomoći da postanu zdraviji i otporniji.

Čiste ruke. “Čistoća je pola zdravlja” je stara narodna poslovica  koja je više nego istinita i navici redovnog pranja ruku klince treba da učite čim prohodaju. Neka im to bude navika koju će odrađivati bez razmišljanja, kao na traci. Veoma je važno da klince naučite kako rukice moraju prati 15-20 sekundi, neka otpevaju „srećan rođendan“ dva puta pre nego isperu sapun.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????

Fizička aktivnost svaki dan. Zatvaranje u kuću vaše dete nikako neće učiniti zdravijim i na taj način ga nećete sačuvati od bolesti, ali redovnom fizičkom aktivnošću hoćete. Istraživanja su pokazala da umerena fizička aktivnost svakog dana smanjuje rizik od gripa i prehlade kod dece za 25-50 odsto.

Dobar i kavlitetan san. Pobrinite se za to da vaše dete svako veče odlazi rano na spavanje i na taj način ćete za gotovo 50 odsto smanjiti šanse od prehlade i gripa. Većini malih beba je potrebno oko 14 sati sna tokom dana, a predškolcima od 11-13 sati.

Diranje lica rukama je zabranjeno. Virusi u organizam ulaze kroz nos, oči i usta zato učite klince da se ne diraju rukama po licu jer na taj način povećavaju mogućnost da se razbole. Isto tako, važno je da objasnite deci da ne smeju deliti čaše, slamke i pibor za jelo sa drugarima iz vrtića.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Zdrava raznovrsna ishrana. Obroci bogati voćem i povrćem pomoći će da se imunitet vašeg deteta ojača i brani organizam od virusa. Klince hranite namirnicama koje su bogate vitaminom C (brokoli, jagode, narandže), vitaminom D (tunjevina, mleko, žitarice) te hranom koja je bogata probioticima (jogurt, kefir, kiseli kupus) posebno u zimskom periodu.

I na posletku, ako smatrate da ćete time smanjiit šanse za razbolevanje vešeg deteta i ukoliko verujete, možete dete vakcinisati protiv gripa.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar