Menu 

Mnogi od nas svaki dan stavljaju slike svoje dece i bebica na društvene mreže. Međutim, obično ne sagledamo jasno sve loše strane tog postupka. Pročitajte više o ovoj temi, mišljenju različitih roditelja, ali o mogućim posledicama ovog postupka.

“Deliteljstvo” je nova dilema modernih roditelja, koji dele fotografije svojih bebica putem društvenih mreža, najčešće Facebooka i Instagrama. Mnogi od nas u ovome ne vide ništa loše. Žele da se pohvale, žele da sa drugima podele svoju sreću, da rođaci, koji ih vole mogu da vide kako njihovi mališani rastu iz dana u dan.

Međutim, nije sve to tako nevino kako nam na prvu izgleda.

Kako će vaši postovi, te fotografije uticati na život vaše dece u budućnosti, šta ako vam oni to budu zamerili kada odrastu, da li štetite detetu, jer prelazite granice između javnog i privatnog života?

Šta roditelji rade?

Iako se neki protive i toj vrsti “deliteljstva”, mnogi podržavaju roditelje koji na svoj profil postave par slika svoje bebice, naravno primerenih i koji ne zatrpavaju svoje prijatelje sa svakim korakom, koji mališan načini.

Međutim, nažalost, mnogi roditelji prelaze sve granice normalnog i primerenog. Stručnjaci smatraju da su generacije, koje su sada u 30-tim godinama, lako prihvatile društvene mreže i postali su brzo slobodni u deljenju informacija o sebi sa strancima. Zato im je sasvim prirodno da u tom procesu povuku sa sobom sve ljude oko sebe, pa tako i bebice.

Recimo, postavite sliku svog deteta golog, kako se upiškilo ili u nekim zaista neprijatnim situacijama, a ne razmišljate o tom da bi te slike jednog dana mogao “iskopati” neko kada vaše dete, recimo, postane slavno? Da bi do tih slika mogli doći njegovi drugari u školi, da bi mu se mogli rugati?

Roditelji odlučuju u ime dece, to je jasno, ali da li će ovo što nam se sada čini prigodnim, biti neprimereno i predstavljati problem za našu decu za 10 godina?

Drugi roditelji su vrlo oprezni kada je u pitanju online svet. Smatraju da je njihova dužnost da se i na tom polju brinu za sigurnost dece. Odlučni su u tome da ne postavljaju slike dece na društvene mreže, a svoje prijatelje posećuju lično ili, ako nisu u mogućnosti, obilato koriste video pozive i Skajp.

Postoje i oni roditelji, koji postavljajući fotografije svoje obolele dece traže podršku drugih roditelja, njihove savete, one koji prolaze kroz slične probleme, posebno ako se radi o težim obolenjima. Ta zajednica ih čini sigurnijim i mnogi su potvrdili da im je to pomoglo.

Postoje čak i oni rodtelji, koji su otvorili naloge na društvenim mrežama posebno za svoje bebice, gde redovno postavljaju slike i dele redovno informacije o bebinom razvoju.

Na šta paziti?

Glavni savet, oko koga se mnogi slažu, je da roditelji moraju svaki dan biti svesni da je, kada govorimo o ovoj temi, kočnica vrlo bitna. Povremeno, neke lepe i sasvim primerene slike teško da će predstavljati problem. Ali, sve više od tog je ulazak u klizav teren, koji može imati ružne posledice.

Neki ljudi smatraju da je tu većinom reč o tome da mnogi žele priznanje (like, share, komentar) da je njihov život savršen, da nisu obični, već vrlo posebni.

Trudite se da ne naglašavate imena dece, da ne blogujete deteljno o njihovim životima, kretanju, interesovanjima, ne bombardujte prijatelje slikama vaše bebe, … Ako želite da prijatelje obavestite o vašem mališanu, nađite sa njima, pošaljite im fotograije e-mailom, popričajte putem Skajpa.

Zanimljivo je da, prema jednom istraživanju, oko 75 odsto roditelja već u prvih 60 minuta nakon rođenja deteta sliku bebe objavljuje na društvenim mrežama. Da li ste vi među njima? Šta mislite o ovom trendu među modernim roditeljima i da li je slikama beba zaista mesto na društvenim mrežama?

Pročitajte i .

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar