Menu 

Problemi u trudnoći sa čudnim snovima, težim navikavanjem na drugo stanje, brzim promenama rasploženja prate vas, gotovo, tokom celog vašeg „bebi puta“. Ali, sve je to normalano.

Trudnoća je vreme rasta, promena, divnih iskustava i izazova. Devet meseci je veliki period promena za buduću majku, ali i oca. Kao par se suočavate sa strahovima, očekivanjima, pitate se kakvi ćete roditelji biti, pa čak i kako se trebate ponašati, a da vi ostanete – vi. To sve nam govori da su problemi u trudnoći sa psihološkim promenama deo “devetomesečne avanture” i da i na njih treba paziti.

Pokušaćemo da vam kroz tromesečja pokažemo kakve vas promene čekaju.

Prvo tromesečje

Iako nećete moći da vidite same promene, one će se svakako dešavati i vrlo su značajne. Tokom ovog perioda neke buduće majke mogu se osećati anksiozno i imati pojačan strah od pobačaja. Ovi strahovi, iako neosnovani, su sasvim normalna pojava. Možete očekivati suze, pa smeh; depresiju, pa izlive sreće; bes, pa potpunu smirenost, …

Bitno je da u ovom periodu, kao i tokom cele trudnoće, imate punu podršku partnera i porodice. Razgovarajte sa njima, ne plašite se da pričate o problemima.

Drugo tromesečje

Problemi u trudnoći sa emotivnim promenama zamenili su anksioznost i strahove. Ovo se posebno odnosi na samopouzdanje, koje opada. Trudnica se može osećati neprivlačno, može početi da sumnja u partnera. Uz to beba se pomera i to kod majke izaziva dodatno uzbuđenje.

Treće tromesečje

Majka već uveliko razmišlja o očekivanom porodu, ali se nosi i sa izraženijim fizičkim promenama. Više nema straha od pobačaja, ali mesto mu ustupa novi – strah od toga kako će proći porođaj, kako se beba oseća. To je, takođe, normalno. U ovom periodu potražite savete najbližih, koji vas znaju umiriti i odgnati strahove. Okupirajte se pozitivnim mislima.

Snovi

Mnoge žene u periodu trudnoće imaju čudne snove, posebno o porođaju, bebi i ulozi majke. Snovi mogu biti o bebinom polu, ali i noćne more o tome kako ste napadnuti ili kidnapovani. Iza njih se kriju neki strahovi iz svakodnevnog života. Trudite se da se opustite i da se umirite. To ne znači da ne trebate biti na oprezu, ali neosnovani strahovi samo mogu da vam donesu dodatan stres.

Problemi u trudnoći sa očevima

problemi u trudnoći sa

By: zeev72

Sve ove promene kod žene utiču i na partnera. I oni prolaze kroz emocionalne promene. Preispituju svoju ulogu. Pitaju se da li su spremni na sve ovo, kako da se nose sa ulogom oca, kako da pomognu supruzi. Mogu se osećati zbog svega ovog izostavljeno, jer svi usmere pažnju na bebu i trudnicu, dok je otac tu da bude nesalomljivi stub. Bitno je da buduće majke razgovaraju često i sa partnerom, ali da mu prijatelji budu tu uvek pri ruci.

(Pisali smo i o drugim problemima koji prate trudnoću, poput “baby bluesa” i postporođajne depresije, ali i o tome šta uraditi kada se pojave problemi u trudnoći sa krvarenjem).

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Vesna Simeunović via Facebook

    Emocionalni rolerkoster!

Napišite komentar