Menu 

Razmislite pre nego nešto pitate trudnu ženu. Pored svih promena kroz koje joj telo prolazi vaši nepromišljeni komentari svakako joj nisu potrebni. Evo liste šta nikako ne treba da kažete/pitate trudnicu.

Jeste li planirali bebu?

Kao da je bitno da li je beba plod planski promišljene akcije ili jedne opuštene večeri kad se popilo malo više vina. Ako vam je žena rekla da je trudna to je zato jer želi s vama da podeli srećni trenutak. Nijedna žena sigurno ne očekuje ispitivanje „šta i kako“. Jedno Čestitam će biti sasvim dovoljno.

Jesi li sigurna da ne nosiš blizance?

Možete slobodno reći i „izgledaš jako debelo“, nema nikakve razlike. Kod nekih trudnica stomak za vreme trudnoće je veći kod nekih manji. Na kraju krajeva danas je tehnologija i nauka dovoljno napredovala da se već u ranom stadijumu trudnoće može videti da li je trudnoća blizanačka. Ako vam trudnica ništa nije rekla nema razloga da pitate.

Mislim da ćeš roditi…

Manite se bapskih priča, ni jednoj trudnici nije do toga posebno onih u smislu „žene koje nose dečake sjaje i prolepšaju se dok one koje nose devojčice izgledaju umorno i iscrpljeno, mislim da ćeš ti roditi devojčicu“. Koliko to loše zvuči?

Mogu li ti dodirnuti stomak?

Pitati pre nego samoincijativno to uradite je svakako bolje, ali činjenica je da ne idemo okolo i diramo ljudima stomake, ne vidimo zašto bi sa trudnicama bilo drugačije.

Koje ime ćete dati bebi?

Ovo zvuči kao veoma očito i učestalo pitanje, ali možda žena ne želi da deli ovo sa svima dok se beba ne rodi. Primerenije pitanje bi bilo „želite li reći ime pre nego se beba rodi“.

Dojićeš svoju bebu?

Ovo je svakako jedno od bizarnijih pitanja, jer nikoga ne bi trebalo da se tiče kako i na koji način će neko hraniti svoju bebu.

Bilo ti je i vreme!

Samo razmislite pre nego kažete. Nikad ne možete znati iz kojih razloga trudnica do sad nije imala dece. Možda su u pitanju bili zdravstveni problemi, vreme za karijeru ili nešto treće.

Možeš to jesti!

„Ja sam normalno pila kafu dok sam bila trudna“. To je apsolutno vaša stvar. Nikada ne govorite trudnici šta bi trebalo ili ne bi trebalo da jede. Svaka trudnica radiće ono što misli da je najbolje za zdravlje njene bebe, a tu su i doktori koji će je savetovati.

Hoćeš li imati još dece?

Koliko je glupo pitati ženu koja još nije ni rodila bebu da li će imati još dece? To je takođe lična stvar roditelja koja ne treba da se tiče nikoga osim njih.

Većina ovih pitanja i saveta se ne izgovara iz zle namere, ali trudnice kojima hormoni prave žurku u telu mogu potpuno drugačije da ih dožive zato neka vam jezik ne bude brži od pameti.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar