Menu 

Kuhinja je sigurno srce doma, to je mesto gde se spremaju porodični obroci i gde se ukućani okupljaju oko stola. Isto tako, kuhinja mož biti leglo bakterija ako ne obratite pažnju ne samo na to na koji način pripremate hranu nego i kako čuvate određene predmete.

Saveti koje vam danas otkrivamo će vam uštedeti dosta novca, a vašu kuhinju će učiniti sigurnijim okruženjem za vas i za vaše ukućane.

Redovno menjajte ili sterilišite sunđere. Kuhinjski sunđeri su zaista puni raznih bakterija koje mogu doprineti raznim bolestima. One su porozne i ostaju mokre duže vreme što žini savršene uslove za razvoj bakterija, Najefikasniji način da ubijete te bakterije jeste da sunđere redovno perete u mašini za suđe. Sterilisati ih možete i tako da ih stavite u mikrotalasnu na pet minuta. Između pranja obavezno sušite sunđere da što kraće budu mokri.

Kupite nekoliko dasaka za rezanje. Umesto da sterilišete daske za rezanje nakon svake upotrebe mnogo je jednostavnije da uložite novac i kupite nekoliko dasaka koje ćete koristiti za posebne namirnice. Potrebno je da imate jednu dasku za meso, a jednu za povrće. Na taj način se smanjuje rizik od ukršetene kontaminacije. Takođe ako prvo režete meso, dobro operite nož pre nego kenete na seckanje povrća. Stručnjaci preporučuju da koristite drvene umesto plastičnih dasaka i uvek ih perite u što toplijoj vodi sa deterdžentom.

4232443502_13c066c4d0_z

Koristite kuhinjski termometar. Nedovoljno termički obrađeno meso može biti izvor raznih zaraza, to je jedan od način na koji se širi salmonela, ešerihija koli i mnoge druge bakterije. Upravo iz tog razloga bilo bi dobro da uvek koristite termometar za meso, posebno ako pečete veliki komad mesa. Kuhinjski termometar nije neka skupa, fensi sprava i možete ga kupiti u svim prodavnicama sa kuhinjskom opremom.

15645769493_4e9bc3eeb4_z

Smanjite upotrebu plastike. Svi mi znamo da neke vrste plastike sadrže određene hemikalije koje nikako nisu dobre za naše zdravlje. Istražovanja su pokazala da hemikalije iz plastike mogu dospeti u hranu. Ako imate plastične posude koje su pune ogrebotine i koristite ih dugi niz godina možda bi trebalo da ih zamenite nekim novijim.

Nabavite aparat za gašenje požara i naučite kako se koristi. Nezgode u kuhinji se ne događaju samo neiskusnima, oni se mogu desiti i onima koji su veoma spretni u kuhinji i imaju puno godina iskustva. Iz toga razloga bilo bi dobr da u kuhinji uvek imate ispravan aparat za gašenje požara i da naučite kako se koristi. Za svaki slučaj.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar