Menu 

Bacanje hrane nije baš postupak za pohvalu. Zato saznajte kako da produžite rok trajanja hrani, da manje bacate i tako uštedite i date svoj doprinos očuvanju prirode.

Male zdrave navike i poznavanje osnova odlaganja hrane (temperatura, koja namirnica ide sa kojom) mogu da donesu dobre promene.

Luk

Crveni luk je najbolje kupovati na veliko. Ukoliko ga čuvate u najlonkama može da traje i do osam meseci. Neverovatno, zar ne?! Stavite glavice luka u nogavicu najlonke i zavežite čvor između svake glavice. Obesite svoju neobičnu “kreaciju” u ostavu. Ukoliko vam se ne dopada ideja sa najlonkama, poslužiće i papirnekesice. Stavite luk u njih i držite ih na suvom i tamnom mestu. Nikada ne čuvajte luk u plastičnim kesicama, jer će se brzo uplesniviti i proklijati.

Bobičasto voće

Duže će trajati ukoliko ga operete sa rastvorom sirćeta pre nego ga ostavite u frižider ili ostavu. Rastvor pravite od sirćeta i vode u odnosu 1:10. Operite ih u toj tečnosti, ocedite i ostavite u frižider. I ne brinite, sirće je dovoljno razblaženo i nećete ga osetiti kada budete jeli voćkice.

Sveže lekovito bilje

Zamrznite sveže biljčice u maslinovom ulju u posudicama za led. Biljke će se povezati sa maslinovim uljem i zadržaće sve svoje sastojke i svežinu, a posle je vrlo jednostavno da ih koristite za kuvanje. Samo uzmite kockicu i istopite u posudi za kuvanje. Na ovaj način možete čuvati ruzmarin, žalfiju, majčinu dušicu, origano, a mirođiju, bosiljak i mentu treba uvek koristiti sveže.

Banane

Da biste banane održali dugo svežima omotajte njihove peteljke providnom folijom. Na ovaj način im produžavate rok trajanja za 3 do 5 dana. Takođe, držite ih odvojeno od drugih proizvoda, drugog voća, jer mogu skratiti njihov rok trajanja.

Hleb

Ukoliko vam često ostaje hleb i obično ga bacate, jer se uplesnivi, vreme je da nađete rešenje. Jedno od najboljih je da ga zamrznete. Držanje u frižideru neće pomoći, jer tako će hleb samo brže da se kvari. Stavite ostatke hleba u zamrzivač i izvadite po potrebi. Takođe, od ostataka hleba možete napraviti prezle tako što šnite hleba osušite u rerni na nižoj temperaturi i onda ih sameljete.

Peršun

Ova biljka će ostati duže sveža ukoliko je držite u vodi u koju ste nacedili nekoliko kapi svežeg limunovog soka. Vodu treba menjati svakog dana.

(OVDE pročitajte kako da sprečite nepotrebno bacanje hrane)

Sviđa nam se
Autor
Najbolji trikovi da produžite rok trajanja hrani
Datum
Ime
Voće, povrće, hleb
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar