Menu 

Sezona je spanaća i gotovo na svakom ćošku možete videti štandove sa malim zelenim, svežim listovima koji su bogati vitaminima i mineralima. Spanać možete koristiti na mnogo različitih načina, a mi vam donosimo nekoliko interesantnih ideja.

Dosad ste sigurno satnali kako je spanać namirnica bogata kalijumom, vitaminom C, gvožđem, samo jedna šolja spanaća će adovoljiti sve potrebe organizma za zelenim lisnatim povrćem, a mi vam donosimo nekoliko interesantnih načina kako da uvrstite spanać u svakodnevnu ishranu.

Salata za ručak

3239358845_9423d47da1_z

Da biste jeli spnaća ne morate ga termički obraditi posebno ako znate njegovo poreklo i da je uzgojen na organski način. Napravite salatu od svežeg mladog spanaća, kikirikija, pečene piletine i citrusnog voća. Dovoljno je da zaćinite sa malo maslinovog ulja i soli i dobićete sjajan obrok.

Pite i testenina

Od spanaća možete napraviti divne nadeve za pite i testenine, pomešajte ga sa obranim svežim sirom, malo naribanog parmezana, jaja i začina i punite kanelone raviole ili kore za pitu. U slučaju nadeva spanać možete kratko prodinsati na tavi, ali ako je baš mlad možete ga svežeg naseckati i dodati u sir.

Pizza

Ako imate gotovo testo za pizzu, na njega poslažite sveže listove spanaća, malo sušenog paradajza i razbijte nekoliko jaja na oko pa zapecite u rerni dobićete brz, jednostavan i zasitan doručak ili ručak.

Slane palačinke i kajgana

Spanaćem možete puniti slane palačinke, a možete ga dodati u kajgane i fritate.

173332837_a2cc9833f7_z

Smoothie

Ako prektikujete dan započeti zdravim smoothijem u njega obavezno dodajte šaku spanaća, nije važno da li je vaš smoothie napravljen od voća ili povrća, spanać će se u svakom slučaju savršeno uklopiti.

Jedno je najvažnije, ukoliko imate mladi spanać nipošto ga nemojte predugo termički obrađivati, gledajte da ga stavite u ključalu vodu ili na zagrejano ulje samo da uvene, a nakon toga ga osmah stavite u hladnu vodu tako da zadrži svoju zelenu boju.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar