Menu 

Koristiti krv u kulinarstvu nije novost. Nama su najpoznatije krvavice, ali da li ste znali da postoje palačinke od krvi, krvava supa i slična jela? Upoznaćemo vas sa njima.

Na prvu vam možda i sama pomisao izaziva mučninu, ali niste tako mislili kada ste jeli onu ukusnu krvavicu, zar ne? Dobro, možda vi i niste taj tip, ali ako ste bar malo znatiželjni kao mi krenućete sa nama na put u istraživanje uloge krvi u kulinarstvu.

Zamena

Nekada, a u mnogim krajevima je tako i danas, ubijena životinja je morala biti iskorišćena u potpunosti – meso, krv, koža, krzno, … Vekovima u mnogim kulturama pravljena su različita jela sa krvlju ubijene životinje. U Evropi najpoznatija je priprema krvavice (Spremni za sezonu pravljenja kobasica i čvaraka?). Zanimljivo je da su se ovom temom nedavno bavili i naučnici, koji su istraživali da li krv može biti zamena za jaja u receptima. Istraživanjem su se bavili jer je potraga za zamenama za jaja, u vremenu kada je sve više ljudi netolerantno na jaja, zaista porasla i to posebno u Evropi. (Ako vam se ne dopada ideja da jaja zamenite krvlju, naravno, postoje i bolje opcije. Potražite ih i tekstu Zamene za jaja u receptima).

krv za kuvanje

Zanimljivo je da jaja i krv imaju sličan proteinski sastav i krv može da odigra ulogu “vezivanja” u jelima. Dokazano je da u kuvanju možete zameniti 1 jaje sa 65 gr krvi i 1 belance sa 43 gr krvi životinja.

Na osnovu ove zamene napravljeni su recepti: krvave palačinke, krvavi sladoled, čokoladna krvava torta, krvave puslice, …

Recepti

Krv se koristi, pored pripreme krvavice, i za zgušćavanje umaka, za pripremu krvave supe i slično. Krv se skuplja kada se životinja zakolje  – pusti se da krv kapa u čistu kantu.

Postoji mnoštvo vrsta krviavica u svetu, a svinjska i stočna krv se najčešće koristi. Dodaje se, naravno, i meso, masnoće, ponekad i hlebne mrvice, riža, ječam i zob.

Krvave palačinke se pripremaju u Skandinaviji i baltičkim zemljama.

krvave palacinke

http://scandifoodie.blogspot.com/2010/12/reindeer.html

Evo i recepta:

  • 400 ml krvi
  • 400 ml mleka
  • 400 gr ječmenog brašna (ili običnog pšeničnog)
  • 1 jaje
  • 1 kašičica melase, tamnog sirupa (nije obavezno)
  • So
  • 50 gr putera
  • 1 kašičica bibera, belog i 1 kašičica mažurana (nije obavezno)

Pomešajte mleko i krv, pa postepeno umešajte brašno. Uspite u smesu jaje, sirup i začine, pa sve dobro izmešajte. Ostavite da odstoji pokriveno 30 minuta. Pecite u zagrejanom tiganju sa puterom kao obične palačinke.

Možete naravno, zamesiti standardnu smesu za palačinke i dodati joj krvi, umesto vode, po želji. Služite ih sa džemom, verovali ili ne, ali možete i sa kobasicama, sirom, … Finci i Šveđani ih posebno obožavaju. Izgledaju kao da je palačinkama dodata čokolada ili kakao.

corba sa iznutricama

U nekim zemljama krv dodaju supama i čorbama, pa i gulašima da bi dobili kremastiji i gušći umak. Neki kuvari su pravili i puding od krvi.
U Mađarskoj, za vreme takozvanog svinjokolja, sveža krv se prži sa lukom i to služi za doručak. U Kini prave krvavi tofu od svinjske ili pačije krvi. Krv se ostavi da se zgusne i onda se dodaje jelima.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar