Menu 

Da li ste znali da su prirodna ulja, poput maslinovog, ključna za zdravlje vaše kože? Ne skupoceni tretmani, već čista ulja. I sa njima možete i očistiti i hraniti kožu.

To su kao obavezan deo svakodnevne nege ljudi obavljali i u pradavna vremena. I žene i muškarci su posvećivali značajno vreme opuštajućim kupkama i masažama uljem.

Naša koža prirodno proizvodi svoje ulje, sebum, da bi se zaštitila i održala zdravlje. Dugo vremena kozmetička industrija nas je, većinom, učila da je ovo ulje loše i da ga trebamo saprati, ukloniti i zameniti proizvodima punim hemikalija.

Ali, sa uljem, naravno i prljavštinom, koja se nakupila na koži, mi uklanjamo i našu prirodnu odbranu i hidrataciju. Kada ga prečesto uklanjamo, koža na to reaguje tako što proizvodi još više sebuma, jer je “ogoljena” i suva, a mi, s druge strane, ponovo kupujemo još jača sredstva za uklanjanje tog viška masnoće i vrtimo se u krug.

Ali, da li ste znali da ulje čisti ulje? Tehnika čišćenja lica uljem se zasniva na tome da na prirodan način, nežno rastvarate i uklanjate nečistoće, koje su se nakupile na koži sa sebumom i podstičete normalno, ne preterano, lučenje ulja, pa vaša koža izgleda i oseća se zdravije.

Sigurno ste često pomislili – pa, neću stavljati maslinovo ulje, koža mi je ionako masna? Tu ste pogrešili.

Čišćenje kože uljem je vrlo jednostavno. Potrebne su vam dve vrste ulja: ekstra devičansko maslinovo i ulje ricinusa. Umesto maslinovog (u zavisnosti od tipa kože), možete koristiti: jojobino, laneno, ulje od semenki grožđa i noćurka su vrlo pogodni za one koji imaju probleme sa aknama, recimo.

Maslinovo pogoduje pH nivou naše kože, vrlo je hranjivo i ima visok nivo antioksidanata. Vlaži kožu, hrani je i čini zdravom.

maslinovo ulje za kožu

By: Ray

Ulje ricinusa je gusto i rastvara ulja na vašoj koži, izvlači nečistoće, koje su se nakupile u porama i na površini tokom dana.

Evo kako ih trebate kombinovati za čišćenje različitih tipova kože. Za suvu koristite 3 kašike maslinovog i 1 ricinusovog, za normalnu 2 maslinovog i 2 ricinusovog, a za masnu 1 maslinovog i 3 ricinusovog.

Za početak počnite sa manjim količinama dok ne pronađete idealnu kombinaciju za vašu kožu. Budite strpljivi, jer kada pronađete pravi odnos ova dva ulja, vaša koža će vam biti veoma zahvalna.

I kako obavljate ovo čišćenje?

Čišćenje kože uljem je vrlo jednostavno. Potrebne su vam dve vrste ulja: ekstra devičansko maslinovo i ulje ricinusa.

Uzmite samo jednu četvrtinu mešavine i nanesite je na lice i vrat rukom nežnim, kružnim pokretima. Dobro utrljajte ulje, masirajte kožu minut-dva. Ulja nanosite na suvu kožu i ne perete lice.

Sada uzmite peškir (ili komad pamučne tkanine) i pokvasite ga toplom vodom (ne ključalom) i stavite na lice i ostavite da deluje dok se ne ohladi na sobnoj temperaturi. Na ovaj način izvlačite nečistoće. (Najbolje je da ovo radite kada ležite u toploj kupki).

Skinite peškir, operite ga mlakom vodom i lagano obrišite ostatke ulja sa lica. To će delovati na kožu kao lagani piling. I to je to. Ništa vam više ne treba.

Koža će nakon nekog vremena postati izblansirana, pa vam toner i hidratantna krema gotovo više neće trebati. Pore će vam se smanjiti, a akne lagano nestajati.

Pre prelaska na ovaj metod čišćenja, ukoliko ste pre redovno koristili industrijske kremice i mleka za čišćenje, morate proći detoks period za vreme kojeg više ne smete koristiti te proizvode. Lice negujete samo sa uljanim metodom čišćenja.

Pojaviće se par bubuljica i njih vrlo brzo možete eliminisati sa malo eteričnog ulja lavande ili čajevca. Ovaj detoks period može trajati do 2 sedmice. Ukoliko se koža ne stabilizuje do tada, onda je potrebno da promenite omer ulja. Tražite svoju idealnu kombinaciju. Ne dozvolite da vas detoks period natera da odustanete. Kada vratite prirodni balans vašoj koži videćete koliko je ovaj metod važan. Ukoliko osetite da vam treba malo hidratacije nanesite samo malo ove mešavine na lice i ostavite da deluje. (Možete upotrebiti za hidrataciju kokosovo ili bademovo ulje).

Pročitajte i tekst Maslinovo ulje – spas za oštećenu kosu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar