Menu 

Letnji problemi su sastavni deo toplijeg vremena posebno kad su pitanju nega kose i kože. Leti treba da posvetimo posebnu pažnju nezi svog tela, jer vlažnost i prevelika izloženost suncu mogu da imaju negativne posledice.

Suva i zamršena kosa su uglavnom posledica vlažnosti vazduha što ne izgleda baš lepo. Kosu negujte proizvodima na bazi hranjivih ulja ili silikona. Da biste sprečili letnji problem sa raščupanom kosom koristite manje šampona pri tuširanju, jer preterano korištenje šampona može da ispere prirodna ulja sa kose. Leti šamponirajte kosu najviše dva do tri puta u toku sedmice i tako ćete smanjiti mogućnost raščupane kose. Ostalim danima koristite samo regenerator.

Letnji problemi sa znojenjem su svakako oni najneugodniji i najčešći. Tu spadaju mrlje od znoja na garderobi i neugodni mirisi. Znojimo se kad je temperatura vazduha veća od naše prirodne telesne temperature. Kad se znojimo žlezde luče višak tečnosti posebno u predelu pazuha, dlanova i lica. Da biste bili sigurni da imate pravu zašitu koristite antiperspirante, sam dezodorans vam neće pomoći. Da bi vaš antiperspirat delovao bolje stavite ga naveče pre spavanja. I ne brinite imaće efekta čak i nakon jutarnjeg tuširanja.

Što se tiče neugodnih miirisa ne mora značiti da će ih biti ako se znojite, sam znoj u principu nema mirisa. Neugodni mirisi dolaze od bakterija, koje prirodno žive na koži. Znoj, koji telo proizvodi zbog vrućine ili fizičkih aktivnosti sastoji se 99 posto od vode dok je znoj koji nam se stvara zbog stresa sastoji se od 80% vode, 10% proteina i 10% elektrolita, i to je vrsta znoja kojima se hrane bakterije koju uzrokuju neugodne mirise. Ako osetite da vam je misris znoja jači koristite antibakterijske antiperspirante.

Letnji problemi sa suncem

Izlaganje suncu spada među najčešći letnji problem i preporučuje se da se u letnjim danima u poslepodnevnim časovima zatvorene prostorije ne napuštaju bez zaštitne kreme. Ali, šta ako nam koža ne reaguje dobro na zaštitne kreme? U tom slučaju tražite kreme koje sadrže titanijum dioksid i cink oksid. Takve kreme su savršene za osetljivu kožu i deluju trenutno. Putem interneta probajte nabaviti prirodnu kremu na bazi krastavaca koja košta oko 15 evra.

Uprkos dobroj zaštiti letnji problemi mogu da uključuju i opekotine od sunca (ovde smo pisali o prirodnim preparatima protiv opekotina). Kao prva pomoć, ako znate da ćete dugo vremena biti izloženi sunčevim zrakama, neka vam bude neki proizvod na bazi aloe vere i nanesite ga čim osetite peckanje na koži. Ljuštenje kože možete ublažiti oblozima od hladne vode, mleka ili ljiljanovim uljem (o ljiljanovom ulju, sve pročitajte ovde).

Da vam letnji problemi ne bi bili „rakunske oči“ i šminka koja nestaje, zaboravite na težak “make up” tokom vrelih dana. Ako ste žena koje iz kuće ne izlazi bez malo maskare i rumenila, nabavite kvalitetne vodootporne proizvode od kojih nećete imati više štete nego koristi. Ali, pazite da je skinete pre spavanja.

Koji letnji problemi vas njaviše muče?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar