Menu 

Facijalnim vežbama, ako ih obavljate duži period, možete “podići” kožu, podmladiti lice, ispeglati borice.

Na ove vežbe treba da gledate kao i na obične fizičke vežbe, budite uporni, redovni, pa čak ih možete obavljati i za vreme svojih standardnih vežbi, recimo, prilikom zagrejavanja.

Poželjno je da vežbe počnete raditi već nakon 25. godine. Odvojite dnevno samo 5 do 10 minuta za njih. Reč je o autoliftingu, vežbama istezanja i opuštanja mišića lica, koji su vezani uz našu kožu. Postoji čak i električne facijalne vežbe, gde se pacijentima stavljaju električni stimulatori pokreta na lice.

Mnogi ovo smatraju besmislenim kada možete potpuno sami besplatno da učinite tako mnogo za lepotu u samo 5 minuta vežbi dnevno.

Zašto su dobre?

Hidratacija je naravno važna za naše lice, ali previše nege može izazvati vremenom i probleme, a koža se opustiti. Princip je isti kao i kod zatezanja i oblikovanja tela. Podizanjem i učvršćivanjem mišića lica učvršćujemo i kožu, pa tako i ublažavamo borice i nepravilnosti na licu. Naravno, to ne znači da treba da odustanete od nege kože. Radite ove vežbe i pronađite za sebe neki prirodni sistem nege i vaše lice će vam biti zahvalno, a rezultati će govoriti sami za sebe. Već nakon sedam dana svakodnevnih vežbi primetićete razliku. Lice će biti življe, fleksibilnije, čvršće, a fine linije ublažene. Sa ovim vežbama možete reći zbogom “vrećicama” na licu.

Kako raditi facijalne vežbe?

Nanesite malo hidratantne kreme pre vežbanja. Počnite pred ogledalom (posle ćete vežbe znati vrlo dobro da vam ogledalo neće biti potrebno). Da biste odradili vežbe zagrejavanja potrebno je da kratko štipkate lice da biste podstakli cirkulaciju.

Čelo i usne

Stavite prste na očne kapke da biste ih sprečili da se pomeraju, pa podižite obrve  – ponavljate 10 puta. Podignite obrve i naborajte čelo, držite tako 10 sekundi, pa pustite – ponovite par puta. Držite obrve podignutima, ali ih pokušajte pomerati odvojeno gore dole.

Obrazi

Nasmešite te se, pa napućite usne. Ponavljate ovu vežbu nekoliko puta. Tokom vežbe zadržite osmeh ili napućene usne u tom položaju 5 do 10 sekundi, pa opustite. Druga vežba dobra za obraze je da pomerate usne levo i desno, koliko god možete u stranu. Možete pokušati i tako što usta otvorite koliko god možete, pa se nakon par sekundi brzo namrštite, kao da ste probali nešto kiselo.

I vežbe za usne su važne. Borice oko usana su ženama možda i najmrže. Otvorite usta što šire možete, pa pokušajte napraviti slovo O, ali ne zatvarajte usta. Ostanite u tom položaju 3 do 5 sekundi. Ponovite 10 puta.

Zagrejavajte usne i pomerajte ih izbacujući donju usnu u desno, pa u levo. Isto ponovite sa gornjom usnom.

Oči

Zatvorenih očiju podižite obrve. Ukoliko vam se kapci dižu pridržite ih lagano prstima. Za područje ispod očiju, protiv onih ružnih “vrećica” najbolje je da oči otvorite što šire možete, pa ih zatvorite čvrsto. Držite ih širom otvorene par sekundi, pa zatvorite. Ponavljajte bar 10 puta.

Vilica i nos

Pravite grimase kao da vam se nešto gadi ili ste probali nešto kiselo i ljuto. Uvucite malo donje obraze i vilicu. Ponavljate 10 puta. Pomerajte vilicu levo i desno, otvorenih, pa zatvorenih usta.

Za vežbanje nosa, fokusirajte pogled na vrh nosa pa pokušajte da ga pomerate u krug, prvo u desnu, pa u levu stranu. Podižite gornju usnu, pokušajte je približiti nosu. Ponavljate 5 do 10 puta.

Vrat

Zatvorite usta i podignite pogled i glavu prema plafonu. Pokušajte istovremeno da stavite donju usnu preko gornje. A da biste se se rešili podbratka podignite pogled i glavu prema plafonu zatvorenih usta i u tom položaju napravite usnama slovo O. Držite glavu tako i izgovarajate O, pa E. Ponovite par puta.

Piši!
Širi dalje!

6 komentara
  1. Vladimir Vujanovic

    faca joj je ko da nije kenjala, nekoliko dana…

Napišite komentar