Menu 

Sling marame ili nosiljke su sve popularnije zbog bliskog kontakta bebe i majke i brojnih drugih prednosti. Saznajte više o ovim nosiljkama i kako da ih koristite.

Nošenje bebe

sling marama 3Roditelji se često pitaju da li preterujemo u kontaktu sa bebama, da li ćemo ih nošenjem razmaziti, šta je pretereno, gde je granica? Na ova pitanja je teško odgovoriti, jer su sve bebe različite. Nema jedinstvenog recepta, njihove potrebe za kontaktom se razlikuju. Ipak, u početnim mesecima, dok još dojite taj bliski kontakt može biti vrlo poželjan, posebno kontakt koža o kožu. Beba čuje vaše otkucaje srca, oseća vaš miris (važno je da ne nosite jake parfeme i kreme koje mogu iritirati bebinu kožu) i to je umiruje. Za ovo su se pokazale vrlo pogodnim sling marame, kojih je sve više i na našem tržištu.

Zašto je marama dobra?

Posebno je preporučljiva za prerano rođene bebe, jer im, na neki način, stvarate uslove kao da su još u stomaku. Uz to, ruke su vam oslobođene, možete biti uz svoju bebu i obavljati svakodnevne poslove. Sling marame omogućavaju čak i diskretno dojenje u javnosti (Dojenje u javnosti – za i protiv).

sling marama 2Iako neki smatraju da je prečesto nošenje bebe pogrešno, jer taj kontakt stvara preveliku ovisnost bebe o roditeljima, drugi ističu da je ono poželjno jer beba manje plače, što je stresno i za nju i za majku, a uz to imaju bolji kontakt sa roditeljima i osećaju se toplo i sigurno.

Neki stručnjaci smatraju da beba na ovaj način i bolje uči, jer lakše upija stvari oko sebe, jer je direktno uključena u dešavanja.

I tate mogu da nose bebe na ovaj način, a dobro je i kao vežba, dokle god znate da izaberete kvalitetenu maramu i pazite na držanje.

Položaj bebe je u marami prirodniji, a vrlo je i prilagodljiva, a lagana je i ne zauzima mnogo prostora. Leđa vas neće boleti, jer je težina ravnomerno raspoređena.

Ova marama/nosiljka je postala popularna i zbog toga što je jeftinija od svih drugih nosilica i kolica, a sve više mama koje je prihvataju su dokaz da je treba bar uzeti u obzir kao opciju. Uz to, čak i fizijatri preporučuju sling maramu pre nego kengur nosiljku.

Sve o sling marami

sling marama 1Sling marama je komad tkanine, obično, sa dva plastična prstena, koja se omotava oko vašeg tela, od jednog ramena do suprotnog kuka. (Mada mogu biti i bez prstenova, sa motanjem na oba ramena). Tako dobijate jedinstvenu nosiljku, koju beba ne može da preraste, jer je vrlo prilagodljiva. Postoji mogućnost prilagođavanja za mnoštvo položaja – uljuljkanog, polu-ležećeg, uspravnog, za dojenje, …

Prave je od različitih materijala, ali, naravno, najbolji su prirodni, prozračni, da bebi ne bi bilo prevruće. Tkanina mora da bude čvrsta zbog održavanja pravilnog položaja bebinih leđa. Požljno je da maramu kupite od proverenih proizvođača, sa prstenovima koji su testirani na opterećenja, da ne bi došlo do pucanja. Takođe, preporučuje se da deo koji ide uz bebina leđa bude ojačan.

Kako nositi sling maramu

Ova marama je za mnoge majke još uvek nepoznaninca i nesiguran teren. Mnoge se plaše da će im beba iskliznuti iz naručja ili da neće moći savladati pravilno nošenje, upotrebu sling marame i da će imati bolove u leđima. Naravno, sve je to moguće ako budete nepravilno upotrebljavali sling maramu.

Sling marama ne sme da vas sputava. Bitno je da je dobro postavljena na rame i da su vam ruke slobodne, da vas marama ne sputava. Marama treba da prati oblik ramena da ne biste imali bolove u leđima.

Pogledajte i jedan video kako nositi bebu u sling marami u uspravnom položaju:

Naravno, treba imati na umu i da ne trebate zloupotrebljavati marame kao ni nosiljke. Koristite ih za transport bebe, za šetnju, da je odnesete na mesta gde ne možete prići kolicima, ali beba mora biti i u drugim položajima, a ne samo zatvorena u čahuru marame. Mora da bude u položajima koji stimulišu njen razvoj i aktivnost.

Piši!
Širi dalje!

2 komentara
  1. Radmila Milovanović

    preporucujem svima da bebu nose u narucju a ne u nosiljkama koje izgledaju kao da nosite det sa pijace

  2. Zorica Pavlovic

    naš treći unuk je proveo jako puno vremena u ovoj marami a mami jer bilo lakše da radi kućne poslove …..preporučujem je svima.

Napišite komentar