Menu 

Kada su u pitanju deca mali broj roditelja uspeva zadržati objektivnost, većina nas smatra kako su naša deca najpametnija, najuspešnija i oduševljavamo se sa svakim postignutim uspehom, od vezivanja pertli do sklapanja složene rečenice. Ali kako zaista prepoznati da je dete nadareno? Mi donosimo nekoliko smernica.

Kod neke dece je to očito i lako primetno od najranijeg detinjstva, deca koja nauče rano čitati, pamte teške pojmove ili lepo crtaju još u predškolskom uzrastu su drugačija i to se ne može sakriti. Za roditelja je veoma važno da kad primeti da dete odskače, da se time ne zanosi niti hvali već jednostavno pokuša naći prave ljude i institucije koje će na pravi način razvijati talenat kod mališana.

Šta je to nadarenost?

541980615_c885146a01_o

Ne postoji neka univerzalna definicija kojom se može opisati nadarenost, gotovo svaka škola i oblast imaju neke svoje šablone po kojima mere nadarenost kod dece. Uprkos tome, znamo da je nadarenost mnogo više od visine IQ-a. Stručnjaci kažu da nadarena deca imaju posebnu sposobnost za učenje i rezonovanje i obično su za deset odsto uspešniji u oblastima poput matematike, muzike, jezika, sporta, crtanja ili plesa od druge dece. Iako definicija za nadarenost ne postoje, postoje neke karakteristike koje su česte kod većine nadarene dece.

Znakovi da je dete predškolskog uzrasta nadareno

Kod mališana starosti između 2-4 godine možete primetiti da je nadareno ukoliko:

  • Ima poseban talenat, umetničke sposobnosti ili sa neverovatnom lakoćom barata brojevima.
  • Razvojne skokove doživljava mnogo ranije nego ostali vršnjaci.
  • Mnogo ranije od svojih vršnjaka razvija bogat vokabular i sklapa složene rečenice puno lakše.Veoma je znatiželjno i imate osećaj da nikad ne prestaje sa postavljanjem pitanja.
  • Neobično su aktivna.
  • Može se koncentrisati na jedan problem duži period.
  • Voli da samo sebi postavlja izazove kad su u pitanju neke teške i komplikovane aktivnosti.
  • Ima veoma razvijenu i živu maštu. Nadarena deca obično sebi stvaraju imaginarnog prijatelja.
  • Sposobni su veoma lako zapamtiti činjenice i znaju upotrebiti informacije koje su naučili putem televizije, filmova i knjiga.

Emocionalni i društveni izazovi često idu ruku pod ruku sa nadarenošću. Neka nadarena deca su svesna koliko su zapravo drugačija od svojih vršnjaka i to im ponekad može predstavljati problem dok ne nauče da se nose sa tim. To može biti razlog da se deca osećaju izolovano, pa se povlače u sebe i meta su vršnjačkog zlostavljanja. Kod nadarene dece se može javiti intenzivna isfrustriranost jer oni razmišljaju o stvarima i informacijama pre nego uopšte imaju sposobnost da ih izraze, verbalno ili fizički. Ako je vaše dete bez razloga ljuto i isfrustrirano konsultujte se sa psihologom.

Posebni testovi za nadarenu decu

Ako sumnjate da je vaše dete predškolskog uzrasta nadareno možete obaviti i nekoliko testova da se tačno utvrditi. Konsultujte se vaspitačima i psiholozima koji će vam dati smernice šta tačno da radite.

Deci staroj tri godine se mogu dati određeni testovi za merenje sposobnosti i IQ-a. Deca prosečne inteligencije imaju IQ između 80-115, a ukoliko dete ima 130 smatra se nadarenim. U poedinim slučajevima se i deca sa 120 IQ-om šalju u programe za nadarene. Treba da znate da je IQ samo jedan u nizu faktora koji se uzimaju u obzir da bi se utvrdilo koliko su deca nadarena.

7817336296_6ab6cdbefd_z

Kada je nadarenost teško prepoznati

Nadarenost je ponekad veoma teško prepoznati, jer daca mogu biti nadarenati i imati poteškoće sa učenjem. U većini slučajeva nastaju problemi kada se nadarenost ne prepozna na vreme. Ako ste prepoznali svoje dete u nekoj od kategorija o kojima smo pisali, obavezno se posvaetujte sa stručnom osobom koja će vas uputiti i savetovati vam šta dalje da radite. Najbolje bi bilo da vi i nastavnici sarađujete i pratite detetove talente.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar