Menu 

Decu treba uvoditi u sport i zdrav život od najranijeg detinjstva jer bavljenje sportom ne samo da pospešuje zdravlje već ih uči timskom radu, disciplini,… Evo koji su najbolji sportovi za decu predškolskog uzrasta.

Deca jednostavno obožavaju sportove i fizičku aktivnost i u taj svet treba da ih polako uvodite u najranijem detnjstvu, ali treba znati kako odabrati onaj pravi. Neke vrste sportova jednostavno ne leže pojedinoj deci i njihovom karakteru. Ako ne znate kako da procenite da li je vaše dete za timske sportove, atletiku ili nešto treće, mi smo tu da vam pomognemo.

Timski sportovi

Ono što moramo naglasiti kad su u pitanju timski sportovi jeste da su oni sjajni za klince jer grade veštine kao što su kooperacija, poštovanje i disciplina. Ako želite da se vaše dete bavi timskim sportom pokušajte naći programe prilagođene predškolskom uzrastu, a koji ne uključuju takmičenja. Pronađite okruženje u kom će vaše dete trenirati, a gde neće biti pritisaka, gde neće biti bodovanja, prvih mesta i takmičanja.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-boy-basketball-image334989

Timski sportovi su odlični za predškolski uzrast jer pored toga što sportovi poput košarke i fudbala razvijaju motoričke sposobnosti i koordinaciju pokreta one podstiču i psihički razvoj dece kao što su disciplina, zajednički rad, međusobno poštovanje što će deci biti od velikog značaja u kasnijem životnom dobu.

Kad decu uzrasta 2-3 godine uključite u neki program treninga netakmičarskog duha nakon nekog vremena ćete primetiti i kako lakše izlazite na kraj sa njima i pregovaranje se više ne čini besmiselnim.

Individualni sportovi

Baš kao i kod timskih, postoje i individualni sportovi kao stvoreni za decu predškolskog uzrasta. Gimnastika je uvek popularna jer deca iako rade u grupama iskustva za decu su isključivo netakmičarska i pospešuju individualne veštine. Gimnastika je sjajna za fleksibilnost, jačanje mišića i održavanje ravnoteže.

Majke koje su svoju decu od ranog detinjstva uključile u časove gimnastike imaju samo reči hvale, a pojedine kažu da su njihova deca kroz treninge naučila kako da komuniciraju sa drugom decom pored svih fizičkih dobrobiti. Gimnastika će vašu decu podstaći da ispipavaju granice sopstvene izdržljivosti kao i da se ne plaše isprobavati nove stvari od malih nogu.

http://www.dreamstime.com/stock-image-girl-choreography-lesson-image18235271

Borilačke veštine su takođe odlične za decu predškolskog uzrasta jer će ih naučiti kako da kontrolišu svoj bes i da nauče da su njihovi ekstremiteti isto tako oružje koje može nekoga da povredi, što je posebno izraženo kod dečaka. Borilačke veštine će ih naučiti samokontroli, disciplini, a doneće im i određenu dozu samopouzdanja, koliko je to moguće u njihovom dobu.

Pre nego klince upišete u neki sport raspitajte se kod trenera postoji li mogućnost da dete dođe nekoliko puta, trenira, upozna se sa sportom i sa radom trenera pre nego se obavežete. Ako se detetu svidi i želi da ide razgovarajte sa trenerima i objasnite im šta vi tačno očekujete od njih za svoje dete i šta želite da dete nauči i kakve veštine da stekne. Ako vidite da detetu ne leži baš najbolje to što ste mu odabrali potražite nešto drugo što će mu bolje ići od ruke.

Ukoliko vaše dete nije vanserijski talenat i ukoliko ne želite da se profesionalno bavi nekim sportom pustite ga nek trenira sve dok to želi i dok mu je zabavno.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar