Menu 

Verovatno ste čuli da muzika za bebe, za vreme trudnoće, kao i čitanje bajki imaju svoje dobrobiti. Saznajte koje su i da li je to zaista delotvorno.

Neka istraživanja su pokazala da stimulacija beba još dok su u stomaku može da ima značajan uticaj na kognitivni razvoj deteta. Radi se o puštanju muzike i čitanju bajki ili priča (važan je umirujući glas majke). Istraživači smatraju da to stimuliše bebe i da one tako dobijaju određenu prednost kada dođu na svet, jer većina njih bude sigurnija u sebe i imaju mogućnost da brže uče i savladavaju prepreke.

Za razvoj mozga bebe u stomaku važno je i da majka razgovara sa bebom, ali da ostane opuštena tokom trudnoće sa što manje stresa.

Muzika

trudnoca muzikaNaučnici smatraju da je puštanje određene muzike deluje vrlo stimulativno na bebin mozak još dok je ona u trbuhu majke. Beba vas može čuti već od 5. meseca i kako muzika dokazano poboljšava komunikacijske veštine, samim tim nam još u ranim stadijumima života pomaže i da naučimo da pričamo, da čitamo, pa i da se lakše sprijateljimo.

Sa ovim tretmanom (puštanje muzike, čitanje priča i povezivanje) možete početi već od 18. sedmice trudnoće, ali značajnije je u 24. i 25. sedmici kada je bebino uho i čulo sluha u potpunosti formirano.

Tražite ono što umiruje i opušta – uspavanke, klasična muzika, dečije pesme, … Mada, bilo koja muzika koja majku opušta i koju ona voli može biti ugodna i korisna i za bebu.

Priče i bajke

Neka istraživanja su pokazala da bebe u stomaku slušaju majke dok pričaju i to gotovo tokom 10 sedmica u trudnoći. Detetu je važan zvuk majčinog glasa, koji mu je najbliži, pa je zato ritmično umirujuće čitanje bajki i priča važno i za bebu. Važan je ritam i majčin moćni glas. Najbolje je da pronađete neki mirni kutak i neku lepu priču i na glas je čitate laganim tempom. Bitno je i da ste i vi umireni i opušteni. Na taj način se bolje povezujete sa vašom nerođenom bebom.

trudnica i knjige

Dodir

Trudnice često posežu za stomakom, dodiruju ga zaštitnički, svesno i nesveno pokušavajući da se povežu sa bebom, da osete da li je sve uredu. Ali, to ne deluje samo na trudnicu, već i na samu bebu. Naime, već od 8. sedmice one su osetljive na dodir i ispituju i svoje telo. Kada porastu i budu dovoljno velike da vas gurkaju vreme je da uspostavite bliži kontakt. Masirajte stiomak, kada se beba mrdne, dodirnite trbuh – ona će često odgovoriti na vaše dodire. Istraživanja pokazuju da ovo deluje opuštajuće i umirujuće na bebu.

Smanjenje stresa i stimuliranje

Za kognitivni razvoj bebe važno je i smanjenje stresa kod majke. To možete postići vežbama disanja, koje će vam biti korisne i tokom porođaja (Vežbe disanja u trudnoći i pravilno disanje tokom porođaja), ali i hodanjem, jogom, laganim vežbama. Možete i pisati dnevnik, pratiti stadijume trudnoće, spavati obavezno par sati više, čitati svojoj bebi u stomačiću, opustiti se manikurom, kupkom za stopala ili na neki drugi način.

Ove stimulacije su se pokazale korisnim jer je primećeno kod beba (kojima je puštana muzika i čitane bajke) da odmah po rođenju brže reaguju, prate i traže majčin glas, … Stručnjaci savetuju da ove vrste stimulacije trebaju biti ograničene na 10 do 15 minuta i ne više od 2 puta na dan.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar