Menu 

Ako se osećate dobro posao u trudnoći možete u većini slučajeva obavljati normalno, ali postoje neki izuzeci i mere opreza.

Sa lekarom popričajte o vrsti posla koju obavljate, radnom mestu, uslovima i kako se osećate, pa ćete lakše moći odlučiti kada je vreme za porodiljski. Dok neke majke žele ili ih finansijske okolnosti primoravaju da rade tokom trudnoće, druge uzimaju puno porodiljsko.

Na poslu

Ako ste zdrava trudnica i radite u sigurnom okruženju možete nastaviti sa poslom do pred sam porod. Naravno, kako se bude približavao 9. mesec umaraćete se brže i moraćete usporiti. Ako ste odlučili da radite, ipak na porodiljsko otiđite barem 15 dana pred termin da biste to vreme iskoristili da se dobro odmorite i pripremite. (Pročitajte detaljnije u tekstu Posao i trudnoća: šta trebate znati).

trudnica radi racunar 2Vrste posla

Određena zanimanja zahtevaju neke promene kada zatrudnite. Ako je reč o poslu koji je rizičan za trudnice verovatno će vas prebaciti unutar firme na neko drugo mesto ili ćete morati modifikovati svoje radno okruženje.

Trebate imati na umu da za trudnice nikako nisu pogodni poslovi koji podrazumevaju podizanje težih predmeta, stajanje duži period, neredovno ili dugo radno vreme, … Sve to može dovesti do toga da nosite nisko već u drugom trimestru, da rodite prerano, da rodite malu bebu ili dobijete povišen krvni pritisak.

Pravite pauze što češće na poslu (pa čak i ako su kratke); ako morate da stojite neka vam jedna noga odmara na maloj kutiji (menjajte noge u toku dana); zamenite se sa kolegama na poslu ako je moguće (birajte poslove koji ne zahtevaju mnogo hodanja ili stajanja). Takođe, iskoristite dane bolovanja ili zaostali godišnji da se odmorite ako se ne osećate dobro, posebno pred kraj drugog tromesečja i u trećem.

Kada obavezno prestati raditi?

Na prinudni porodiljski idete ako su neki rizični faktori uključeni i ako vam to doktor savetuje.

– Ako postoji rizik od preranog porođaja (posebno za žene koje očekuju blizance ili više dece)

– Ako imate visok krvni pritisak i rizik od preeklampsije

– Ako imate slabiji cerviks, ako ste otvoreni ili ste u prošlosti imali nekoliko pobačaja.

– Ako vaša beba ne raste i ne razvija se normalno.

Putovanje na posao

Većina trudnica može bezbedno da putuje na posao, ali porazgovarajte sa doktorom o tome, posebno ako je put duži. Najbolje je da nosite sa sobom vaš trudnički karton, zdravstvenu knjižicu i dokumente za slučaj neke hitne intervencije. Najlakše će vam biti u drugom tromesečju, jer vas neće napadati mučnine, a još neće nastupiti nesvestice trećeg tromesečja.

Opasne i nepogodne vrste poslova za trudnice

trudnica kreciPoslovi koji zahtevaju duže stajanje: kuvarice, medicinske sestre, konobarice, policajci, … Ovi poslovi mogu vrlo lako postati teški za trudnice i predstavljaju rizik za zdravu trudnoću. Sati stajanja u drugom delu trudnoće mogu dovesti do slabljenja cirkulacije što može biti opasno za bebu. Tu su i rizik od povišenog krvnog pritiska i prevremenog porođaja. Zato žene koje provode više od 4 sata na nogama na poslu trebaju da promene radno mesto ili da odu na porodiljski do 24. sedmice.

Poslovi koji zahtevaju fizičku snagu: podizanje, guranje, saginjanje, kopanje ili utovar. Ovi poslovi nikako nisu pogodni trudnice. Mogu biti opasni i na samom početku trudnoće, ako su naporni. Pokušajte da se zamenite sa kolegama i premestite na kanecelarijski posao. Trudnice mogu ponekad da podignu i predmete težine 10-tak kilograma (možete podizati i svoje mlađe dete), ali ako to podrazumeva često podizanje tih teških predmeta onda trebate da odustanete. Naravno, zavisi i od konstrukcije žene i njene snage.

Poslovi koji podrazumevaju rad sa teškim hemikalijama. Tu se misli na slikare (koji često slikaju), ako radite u vešarioni i udišete isparavanja raznih praškova, ako radite u poljoprivredi sa pesticidima, automehaničarski poslovi (udisanje gasova i teška ulja), rad u fotokopirnici, štampariji, moleraj …

Duže izlaganje teškim hemikalijama može uveliko naštetiti razvoju bebe. Obavezno nosite maske i zaštitnu odeći i radite u bolje provetrenim prostorijama, ali najbolje je da odete na porodiljsko ili da vas premeste na neko sigurnije radno mesto.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar