Menu 

Često se budite u sred noći, a ne znate više ni šta je razlog: mučnina, vatra u grudima, mokrenje? Vaš mališan vam ne dozvoljava da i vi odspavate “bebin san”. Saznajte šta možete učiniti.

Problemi sa spavanjem se najčešće javljaju u prvih par meseci i mogu biti vrlo mučni, zato: “razbijte” svoje alarme.

trudnica spavanjeVrlo je važno da vam bude udobno. Kupite novi dušek, idealan za sve koji pate od nesanice. Krevet “obogatite” sa mnoštvom udobnih jastuka i podesite ih kako vama odgovaraju. Neke mame tvrde da im je u tim problemima pomoglo vežbanje. To ne mora biti ništa naporno, ali bar 15 minuta svaki dan; lagana relaksacija će vam pomoći da “sastavite” do jutra. (Saznajte više o vežbama za tudnice)

Da se ne bi budili često zbog mokrenja, koje je u trudnoći učestalije, probajte da u toku dana više posećujete toalet. Tako ćete osloboditi mehur pred san.

Na spavanje idite tek dva sata nakon obroka, ali to ne znači da morate ići gladni u krevet. U stvari, to ne smete raditi, jer će i beba biti gladna i budiće vas. Zato uvek držite u blizini neke zdrave grickalice, koje će umiriti stomak.

Uz sve ovo, može vas buditi i, takozvani, sindrom nemirnih nogu. Radi se o tome da vaše noge kao da imaju potrebu da “plešu”, kao da vam nešto gori u stopalima. Ako vam se ovo često dešava, izbegavajte kofein, ali i previše izležavanja tokom dana. Nekim ženama je pomogla masaža, toplo-hladni oblozi i protezanje stopala.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar