Menu 

Ne biste verovali, ali u većini domova je često prisutan vrlo zagađen vazduh, koga možda nismo ni svesni. To je posbeno problem zimi i može biti opasno po trudnice.

Svesni smo da, posebno u gradovima, zagađenje može biti veliko. Na žalost, gradske vlasti nas često i ne obaveštavaju koliko. Veliki problem može biti i u gradovima ili mestima gde se veći broj stanovništva greje na ugalj. Ipak, pored te pretnje postoji i pretnja od zagađenog vazduha u kući. Zimi, zbog hladnoće, ljudi obično ređe provetravaju sobe i vazduh postaje “potrošen”, ustajao, a prema nedavnim istraživanjima takav je posebno opasan po trudnice, tačnije po razvoj ploda.

Kako provetravati

Naravno, rećićete – kako da provetravamo kada nam u kuću ulazi zagađen vazduh. Provetravanje je, ipak, obavezno, zbog zdravlja, a morate znati izabrati “najčistiji” dan. Ne provetravajte kuću u jutarnjim časovima (od 7 do 8 časova) kada svi idu na posao ili u kasno posle podne kada se vraćaju. Provetrvajte tokom noći (u kasne sate – samo širom na kratko otvorite prozor) ili u periodima kada vetar pročisti vazduh ili pre svitanja.

Vrlo često vazduh u kući može biti zagađeniji nego onaj vani. Tu su: prašina, folmaldehid, radon, pa i isparljive hemikalije, koj se nalaze u vašim parfemima ili sredstvima za čišćenje.

trudnica odmara

Zagađenje i trdunice

Istraživanja nam kažu da su trudnice, koje su živele u zagađenijim mestima bile više izložene riziku da prerano rode dete. Ovo je posebno bilo izraženo kod onih koje su udisale zagađen vazduh tokom prvog tromesečja ili u zadnjem mesecu ili zadnjim sedmicama trudnoće. Zagađen vazduh povećava kod trudnica i rizik da rode dete sa autizmom ili nekim fizičkim ili psihičkim poremećajima.

Šta učiniti

cipele i stopalaTrudnice bi trebalo da udišu čist vazduh barem u kući u kojoj borave. Prvo bi trebalo da ograniče korišćenje dezodoransa, parfema i proizvoda sa teškim hamikalijama. Dobra ventilacija je takođe važna, kao i provetravanje otvaranjem prozora.

Izbegavajte proizvode sa veštačkim i jakim mirisima, lakove za kosu, sredstva za poliranje nameštaja, osveživače vazduha, …

U vreme kada je vazduh vani najmanje zagađen provetravajte kuću – otvorite prozore, a najbolje bi bilo kada biste imali sistem ventilacije sa filterima, pročišćivačima vazduha.

Nabavite biljke koje pročišćavaju vazduh u kući – sanseverija, đavolji bršljan, geber samo su neke od biljka “pročišćivačica” – detaljnije pročitajte u tekstu 7 biljaka koje morate imati u kući.

A ako imate pušače u kući podelite dom na mesta u kojima se puši, i na mesta u kojima duvanski dim nije dozvoljen.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar