Menu 

Dolazak nove bebe na svet je srećan i veseo događaj, ali ako već imate dete, starijem bratu ili sestri ovo može proizvesti osećaj srceparajuće ljubomore i zbunjenosti.

Šta možete uraditi?

deca

Za vreme trudnoće pokušajte detetu dati vremenske odrednice kad bi nova beba otprilike mogla stići.

Objasnite detetu šta može očekivati od bebe. Recite mu da prvih par meseci ne očekuje ništa osim spavanja i plakanja.

Pričajte mu o tome kako ste njega rodili i kroz šta ste prošli. Čitajte knjige i gledajte filmove o tome kako je biti veliki brat ili sestra. Zajedno sredite sobu ili kutak za bebu.

Ako ćete imati pomoć u kući kad beba dođe neka počnu dolaziti nekoliko sedmica ranije da se starije dete navikne.

Nakon poroda

Nemojte kriviti bebu za sve promene u životu starijeg deteta. Ako ne možete ići napolje jer beba spava nemojte to i reći jer ćete time stvoriti animozitet i dati starijem detetu razlog da ne voli bebu.

Dajte starijem detetu neke povlastice, neka kasnije ide na spavanje ili ima duže vreme za igru.

Nemojte ušutkavati dete da bi beba mogla spavati, beba bi trebalo da se navikne na buku u suprotnom situacija u kući biće napeta.

sestra

Ako beba počne plakati dok se igrate sa starijim detetom ne skačite iz prve ostavite je da plače nekoliko minuta da starije dete oseti da je bitno.

Ako deca ne dele sobu recite starijem detetu da će za bebu njegova soba biti zabranjena zona i da sve male igračkice drži tamo. Stavite na vrata zaštitnu ogradu da beba ne može ući, a da vrata mogu biti otvorena da se starije dete ne oseća izolovano dok se igra.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar