Menu 

Jesen prođe u znaku bundeva, kestenja i opalog lišća. Naučite kako da iskoristite opalo lišće, ne palite ga i ne stvarajte štetni dim.

Čišćenje dvorišta i završni radovi pred zimu podrazumevaju i uklanjanje opalog lišća. Na žalost, kod nas je široko rasprostranjena navika da se lišće pali, što može da stvori mnoštvo dima, nesreće sa požarima i nezgode sa komšijama.

To ništa zaista nije potrebno. Na lišće ne gledajte kao na mrzak posao, već na korisne darove prorode.

Đubrivo

Ako već češće čistite dvorište i prikupljajte lišće gomilajte ga na jedno mesto. Možeta napraviti i veliku žičanu kutiju za lišće ili ga slagati na gomilu, na senovito mesto i nakon mesec-dva dobićete odlično đubrivo za baštu i vrt. Sa lišćem možete i zagrtati biljke i tako ih zaštiti od jutarnjih mrazeva. U prirodi se one ovako same kriju od zime. Takođe, ako ih pospete po biljkama vremenom će trunuti i obezbediti prirodno đubrivo.

Ako želite da sledeće godine imate najbolji travnjak u komšiluku – poslužite se lišćem. Umesto da ga kupite, samo ga usitnite. Podignite sečiva na kosilici malo više, pa pređite preko travnjaka i lišća kao da kosite. Tako ćete lišće usitiniti i napraviti odličan pokrivač/đubrivo za travnjak.

Grejanje

dekoracija stola jesenLišće sakupljajte u vreće (bolje jutene nego plastične) i redajte ih u podrum ili kod kotlovnice. Kada trebate brzo podići temperaturu u kući, “pojačati” vatru, samo ubacite jednu vreću lišća u veliki šporet za centralno grejanje ili nekoliko šaka lišća direktno u manji kućni šporet. Neki ljudi su prijavili da su ovako značajno uštedeli na grejanju.

Igre i dekoracija

Kao deca svi smo voleli da skačemo po gomili lišća. Ne sprečavajte vašu decu da uživaju ako su vama branili, nego im se pridružite. Zabava zagarantovana. Takmičite se u preskakanju gomila, što da ne? Probudite usnulo dete, koje se krije u svima nama.

Uz pomoć lišća na mnoštvo zanimljivih načina možete ukrasiti svoj dom i napraviti mnogo zanimljivih predmeta. Dokaz je i ova posuda – .

Piši!
Širi dalje!

7 komentara
 1. Mirjana Rankovic Lukovic

  Istinski lepo.

 2. Sarh Zaidan

  hvala ideja lijepa

 3. Marija Cica Srdanov

  Bas lepa ideja

 4. Mirjana Nikolova

  dobra ideja pokusacemo je iskoristiti

 5. Katarina Mijatović Šokčević

  Predivno. Zrači toplinom i ugodom.

 6. Ljiljana Jovicic

  nisam razmišljala o dekoraciji, lepo izgleda

Napišite komentar