Menu 

Nema kuhinje bez drvene kašike. Međutim ne iskorišćavamo ih u potpunosti i često se ne brinemo o njima kako bi trebalo.

Koristimo ih kada kuvamo u posudama koje ne želimo da ogrebemo ili oštetimo, za mešanje umaka, gulaša, pa i testenine. Sasvim ih je sigurno koristiti jer je drvo prirodno antibakterijsko, ali naravno, obavezno se rešite onih napuklih kašika ili dasaka za rezanje, u čije se pukotine možda uvukla hrana i prljavština ko zna koliko stara.

drvena kasika maslinovo uljePeremo ih kao i drugo suđe , sa tečnim deterdžentom u toploj vodi, ispiramo, i sušimo. Možete ih prati i u mašini za suđe, ali nije preporučljivo jer će brže propadati i pucati.

Posebna nega

Da biste dezinfikovali drvene kašike samo ih posle pranja i ispiranja potopite na kratko u mešavini sirćeta i vode (1:1). Isperite i ostavite da se suše. Najbolje je da ih mažete povremeno uljem da biste zatvarali sitne još nevidljive pukotine i da biste im produžili rok trajanja. Namažite ih dobro maslinovim uljem i ostavite da odstoje 24 sata pre korišćenja. Da biste proces ubrzali umotajte ih nakon mazanja u plastičnu foliju i ostavite preko noći.

A ako želite da uklonite mirise iz kašika, potopite ih u vodu u koju ste dodali sodu bikarbonu (par kašika sode na 2 šolje tople vode). Ostavite 15 minuta, pa dobro isperite.

Kako da ih još iskoristite

drvena kasika brasnoAko želite da proverite da li se ulje dovoljno ugrejalo samo u njega umočite vrh drvene kašike. Ako se počnu stvarati sitni balončići, ulje je spremno.

Ako ostavite drvenu kašiku u posudi u kojoj se kuva testenina, sprečićete lepljenje. Držite je na šerpi da biste sprečili da tečnost iskipi.

Drvena kašika je uvek bolji i zdraviji izbor od plastične, ali ako je već “dala sve od sebe” i vreme joj je za penziju iskoristite je u vrtu. Na svakoj kašiki ispišite ime biljke koju ste posejali, pa kašiku zabodite na to mesto. Divan način za obeležavanje, zar ne?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar