Menu 

Ljepilo od borove smole je vrlo korisno, a jednostavno ga je napraviti. Pored prikupljene smole potreban vam je još samo drveni ugalj.

ljepilo od borove smole

By: OliBac

Bor je vrlo korisno drvo, možemo ga iskoristiti na tako mnogo načina. Smolu možete naći na gotovo svakom boru. Nije često potrebno ni da ga zarezujete, jer možete pronaći stabla koja su već napukla ili su ih napali insekti, pa se “suze od smole” same pojave. Možete pokupiti svježe ili stvrdnute – sve ćete iskoristiti, bez brige.

Ugalj možete kupiti ili iskoristiti obični sa mjesta gdje je gorjela vatra. Potrebno vam je samo par komadića. Prvo je potrebno da otopite smolu. Stavite “suze” i komadiće u limenu posudicu, pa na šporet, ali na najnižu temperaturu (ili samo na kamin).

Za to vrijeme ulja pretvorite u prah. Poslužite se kašikom ili običnim štapićem (u krajnjem slučaju upotrebite tučak i avan). Koristite ugalj u prahu i otopljenu smolu u odnosu 1: 3. Kada se smola otopila samo pomiješajte sastojke.

Smjesa će u početku biti tečna, ali će se poslije stvrdnuti. Ljepilo možete koristiti odmah ili oblikovati od njega štapiće ili kvadratiće, pa ih topiti nad vatrom, kada vam zatrebaju.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar