Menu 

Pravi ste vinopija? Onda čuvajte plutene čepove. Sa njima možete napraviti divne stvari, poput ovog otirača. Pogledajte kako.

Nezgoda jeste što vam treba mnogo čepova, ali ako ste ih skupljali redovno ili imate prijatelja ili poznanika koji ima vinski podrum, lako ćete nabaviti materijal. A, ukoliko ih nemate, možda će vas ovaj tutorijal natjerati da ih konačno počnete skupljati.

Za ovaj otirač (može vam poslužiti i kao balkonski tepih) potrebno vam je 175 vinskih plutenih čepova. Da, znamo – mnogo je. Ali, zato – bacite se na skupljanje na vrijeme.

otirac7Potrebno vam je: 175 vinskih plutenih čepova (i još nekoliko dodatno ukoliko ih zagubite ili pogriješite prilikom rada), pogodan komad materijala na koji ćete lijepiti čepove, pištolj za vruće ljepilo ili univerzalno ljepilo za drvo, oštri nožić, daska za rezanje.

Svaki čep prepolovite nožićem uzdužno. Pazite da budu jednaki i, naravno, da se ne posiječete. (Najbolje je koristiti čepove koji su iste dužine). Na već pripremljen materijal (komad koji će biti podloga za otirač veličine 47×76 cm) lijepite polovine čepova u pravougaonik po rubovima (sa ravnim dijelom čepa okrenutim prema dole). Možete koristiti i linijar da bi ste poravnali čepove. Takođe, spajajte ljepilom i čepove međusobno. Ukoliko vam je lakše možete prvo čepove poredati (nakon što zalijepite prv red u prvaugaonik, po rubovima), pa ih tek onda lijepiti.

Nije tako teško kao što se čini, zar ne? Samo treba nabaviti te čepove. Ako ih nemate probajte da napravite podmetač od kamenčića (njih uvijek ima). Pogledajte kako.

Još zanimljivih ideja sa plutenim čepovima (ne treba vam mnogo u ovim slučajevima) pogledajte u galeriji:

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar