Menu 

Ne biste verovali, ali reorganizacija frižidera bi trebalo da bude prvi korak ka zdravoj ishrani i uspešnoj dijeti. Donosimo vam savete kako da organizujete frižider za čas posla.

Ako ste odlučili zdravije da se hranite i da usput izgubite koji kilogram početna stanica bi trebalo da bude vaš frižider. Logično. Napravite reorganizaciju za bolje rezultate.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-leftovers-refrigerator-image17370653

Ostaci

Tokom hladnijih godišnjih doba kuvamo više nego obično, a tu su i praznici koji će nam uskoro doći tako da će vaš frižider uskoro biti pun ostataka. Pre nego sve popakujete i spremite u frižider zapitajte se da li možete pojesti sve ostatke pre nego se pokvare? Ako ih ima baš mnogo, umesto u frižider, spremite ih u zamrzivač. Na taj način ćete sigurno manje ostataka jesti i neće se pokvariti.

Pametno slažite hranu u frižideru

Istraživanja su pokazala da će većina ljudi iz frižidera uzeti ono što prvo ugleda i zato zdrave namirnice i grickalice držite uvek na vidnim mestima. Uvek u frižideru imajte sveže povrće pripremljeno za grickanje, grčki jogurt sa manje masnoće, namaze kao što su humus ili tzatziki, orašaste plodove, suvo voće. U tom slučaju ćete kad god osetite glad ako prvo ugledate nešto zdravo uzeti baš to.

Očistite nered

Jeste li znali da pretrpan i neuredan frižider uzrokuje to da unosimo više kalorija nego što bi trebalo? Ako vam je frižider neuredan i pretrpan veća je verovatnoća da ćete izaći napolje da pojedete nešto nezdravo ili da naručite pizzu.

  • Svake nedelje pregledajte sve namirnice i pobacajte one kojima je prošao rok ili koje predugo stoje otvorene te obrišite police sa vodom i sapunom.
  • Jednom mesečno izvadite sve iz frižidera i detaljno operite police i unutrašnjost.
  • Dva puta godišnje odmaknite frižider od zida i detaljno usisajte svu prašinu koja se nakupila. Isto tako proverite filter za vodu i ako je potrebno zamenite ga.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-hand-cleaning-refrigerator-image25775086

Čuvajte namirnice na odgovarajućim mestima

Jeste li znali da mleko ne bi trebalo držati na vratima frižidera? Evo još nekoliko smernica koje treba da pratite kad je u pitanju slaganje namirnica u frižider.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-refrigerator-full-healthy-food-image24252719

Začini i konzervisana hrana obično imaju dug rok trajanja pa ih poslažite na vrata jer je mala verovatnoća da će se pokvariti usled čestog otvaranja vrata.

Jaja. Jaja bi trebalo da stoje na gornjim policama i to u originalnoj ambalaži jer ljuske jaja mogu da pokupe ostale mirise iz frižidera.

Mlečni proizvodi. Čuvajte in na najgornjoj polici jer je tu temperatura najstabilnija, a mlečni proizvodi su lako kvarljive namirnice.

Voće i povrće. Obavezno ih spremajte u ladice namenjene baš za to. Pojedine namirnice kao što su paradajz, jabuke, šljive i dinje otpuštaju etilen kako sazrevaju pa mogu uzrokovati da ostalo povrće (zelena salata, šargarepa, krastavci) brže strune i zato ih nemojte čuvati na istom mestu.

Meso i riba. Čuvajte ih na donjim policama u frižideru da biste sprečili curenje sokova po ostalim namirnicama. Meso i ribu koje ne planirate upotrebiti odmah čuvajte u zamrzivaču.

Članak
Naslov
Reorganizacija frižidera, prvi korak do zdrave ishrane
Opis
Ne biste verovali, ali reorganizacija frižidera bi trebalo da bude prvi korak ka zdravoj ishrani i uspešnoj dijeti. Donosimo vam savete kako da organizujete frižider za čas posla.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar