Menu 

Čini li vam se da iz kuće iznesete više smeća nego što u nju unesete namirnica? Pre pedesetak godina hrana se nije bacala kao danas, a ako bi i bilo otpadaka od voća, recimo, završavao bi u kompotu ili bi ga dali životinjama.

Mleko je stizalo u staklenim flašama, koje su se vraćale, a i većina hrane do korisnika nije stizala zapakovana u plastiku. U današnjem modernom svetu sve se zakomplikovalo, pa tako bacamo novac na neke stvari koje nam uopšte i ne trebaju. Evo nekih od njih…

Plastične kese

Kad krenete u kupovinu, ponesite platneni ceger ili kolica na točkiće. Izgledaćete modernije i mislićete na okolinu. Pa, šta mislite, otkud onoliko kesa okačenih na okolnom drveću i pored puta?

Plastični pribor za jelo

Ne budite lenji. Čak i ako imate goste ili idete na neki piknik, koristite klasičan pribor za jelo. Mnogo je zdravije jesti iz njega, a nećete se izlagati nepotrebnom trošku.

Papirni ubrusi za kuhinju

Kuhinjske krpe su mnogo bolji izbor. Osim što su namenjene za višekratnu upotrebu, mnogo su i praktičnije i nisu potrošni materijal. Jeftinije su za korišćenje čak i ako u to uračunamo deterdžent koji trošite za njihovo pranje.

Vlažne dečje maramice

Ako niste pri parama, a imate bebu kojoj nekoliko puta dnevno treba obrisati guzu, za budžet će biti bolje ako je perete na starinski način – vodom i sapunom. Ne moramo ni da vam napominjemo koliko ćete uštedeti na mesečnom nivou.

Plastične flaše za vodu

Da, one se danas uglavnom mogu reciklirati, ali s obzirom na to da voda iz česme u najvećem delu Srbije nije ništa lošija od flaširane, a ponekad je i bolja, bolje je nabaviti filtere za vodu nego je kupovati. Rešiti se ove navike jedna je od najboljih stvari koje možete da učinite za okolnu, ali i za kućni budžet.

Economy.rs

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar