Menu 

 

Našim mama i bakama ostave su uvijek bile vrlo bitan dio doma. Djeci je to bio savršen kutak za sitnu krađu, a ženama spas za pretrpanu kuhinju. Ipak, i u ostavi se mora znati neki red.

Vjerovatno ste ovaj korak dugo odlagali. Ostava je, nekako, uvijek zadnja na redu za spremanje. Ali, kada je uredite shvatićete kako vam ona štedi novac i vrijeme.

Prvi korak

Izvadite sve iz ostave. Pregledajte šta ste sve nagomilali i kategorišite stvari. U prvi plan idu one koje najčešće koristite, za njima one koje su “aktivne” samo za vrijeme praznika i proslava. Ostalo poklonite ili, ako je pokvareno, bacite. Sigurno imate bar neki sokovnik, koji ste dobili još kada ste se udali, ali ga niste koristili. E, pa vjerovatno i nećete. Zato ga poklonite. Nekome sigurno treba.

Drugi korak

Police obrišite i uredite. Možete ubaciti i neke nove (u zavisnosti koliko prostora imate), kao i košarice, kutije sa kukicama, vješalicu. Nabavite i ljestve sa dva stepenika – vrlo korisna stvar, na koju mnoge domaćice zaboravljaju.

Treći korak

Stvari vraćate u špajz po kategorijama ili zonama. Na najpristupačnijim mjestima stavite ono što često koristite, a teže stvari, poput tegli, držite na dnu da ne biste preopterećavali police na vrhu.

Četvrti korak

Da bi ste se lakše organizovali, na rubove polica, na košare i kutije zalijepite naljepnice sa nazivom namirnica ili stvari koje se nalaze na tom mjestu. Čak i ako vi znate i pamtite gdje se šta nalazi, nije ista situacija sa ostalim članovima porodice, koje ćete, sigurno, nekada poslati da vam donesu nešto iz špajza.

(Pogledajte još savjeta kako da sredite pretrpanu kuću)

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar