Menu 

Svakoj domaćici su mrlje noćna mora. Borimo se sa flekama od čokolade, kečapa, trave, jagoda, vina, … Trčimo u trgovine, tragamo za raznim odstranjivačima mrlja, a nismo ni svesni da nam je rešenje pred nosom – u našoj kuhinji.

Ne morate biti mađioničar da bi ste se služili trikovima – ovi saveti mogu biti vaš magični štapić za rešavanje bar nekih sitnih kućanskih problema. Objavite rat mrljama – ovo je vaše novo oružje.

Mleko

Iako na prvu čudno zvuči, mleko se pokazalo kao odličan odstranjivač mrlja od tinte sa obojene odeće. Celovečernja mlečna kupka može da bude vaš spasilac. Potopite odeću umrljanu tintom preko noći u mleko i sledeći dan operite kao i obično. Takođe, hladno mleko može ukloniti mrlje od kafe i kakaa, ukoliko ga nanesete na svežu fleku.

Veštački zaslađivač

Pravi borac protiv masnoće – veštački zaslađivač će “popiti” masnoću sa vaše najdraže odeće ako ga nanesete odmah. Možda ćete morati da ga stavite više puta, ali bitno je da deluje.

mrlje3Šampon

Sa košuljama je obično najveća briga kako ukloniti prljavštinu sa okovratnika. Obični šampon (bez regeneratora) bi vam u tome mogao pomoći. Samo ga nanesite na okovratnik, lagano istraljate i nakon toga operite košulju.

Kruh

Većinu slabijih fleka možete ukloniti sa odeće uz pomoć kruha. Od mekane sredine napravite loptastu smesu i kotrljate je preko mrlje dok ne primetite da lagano nestaje.

hljeb

Pena za brijanje

Fleke od paradajz sosa lako se skidaju sa penom za brijanje. Nanesite na mrlju, utrljajte lagano i ostavite da se osuši i onda operite.

Soda bikarbona

Pored sirćeta, soda bikarbona je najverniji čistač svakog domaćinstva. “Najtvrdoglavije” mrlje nalaze se na kuhinjskim krpama, ali ovaj “magični” prašak može im vratiti stari sjaj. Potopite krpe preko noći u vodu kojoj ste dodali kašiku sode bikarbone. Sledeći dan ih otkuvajte u mašini za pranje veša kao i obično.

Sirće

Kod problema sa mrljom od kečapa može vam pomoći sirće. Tkaninu natopite u hladnoj vodi (nipošto toploj) u koju ste dodali dve kašičice sirćeta i jednu deterdženta za pranje suđa. Ostavite bar pola sata. Protrljajte tkaninu i isperite. Ukoliko mrlja ne nestane nakon prvog pranja, ponovite postupak. Znoj sa odeće uklanjate na sličan način, samo vam nije potreban deterdžent – dovoljno je sirće.

Ovi saveti su pomogli mnogim domaćicama – a vama? Da li vi imate neke svoje trikove? Možda se i u vama krije pravi kućni mađioničar!

 

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Uklonite mrlje znoja sa odeće. Zbogom žutim "bazenčićima". - LifePress magazin

    […] Pročitajte više i o drugim načinima za skidanje mrlja. […]

Napišite komentar