Menu 

Teško da će oni koji imaju mačke za kućne ljubimce biti iznenađeni ovom vešću, ali japanski naučnici potrudili su se i otkrili su zašto mačke drugačije od pasa reaguju kad je u pitanju život u domaćinstvu.

Mačke su neverovatno nezavisna stvorenja. One dolaze i odlaze kad žele, nekad ih nema po nekoliko dana i retko dođu onda kad ih dozivamo. Svima koji imaju mačku sigurno se dešavalo da svoju ljubimicu dozivaju ceo dan misleći da se izgubila, a one se samo skrivala negde u blizini.  Njih jednostavno ne zanima da li ih zovete one se sakriju u jednom kutku i ako im je udobno i žele biti same nema šanse da će izaći, ma koliko ih dozivali.

Najnovija studija vezana za mačke koju su objavili istraživači u Tokiju zaključili su da sve mačke imaju taj „ti mi nisi šef“ stav. Ova studija je pokazala da mačke imaju tu sposobnost da prepoznaju glas svog vlasnika od glasa nekog stranca, ali isto tako ne osećaju potrebu da se jave ili dođu kada ih taj glas doziva.

dreamstime_s_14717946

Istraživači su zaključili da je mačija percepcija veze sa ljudima potpuno drugačija nego kod pasa i da to ima veze s tim kako su one došle i ostale u našim životima. Za razliku od pasa mačke nisu naši drugari i ne zavise od nas, one jenostavno „odluče” da budu u našoj blizini jer im predstavljamo izvor hrane.

Mačke su gospodari sopstvene evolucije i ne vole da im se govori šta da rade.

„Ako stvar posmatramo sa istorijske strane, mačke nisu pripitomljavane i učene da izvršavaju naređenja ljudi niti da im služe, za razliku od pasa, čak naprotiv, one su te koje preuzimaju inicijativu u odnosu sa ljudima“, zaključili su istraživači u Japanu.

dreamstime_s_28485572

Sigurni smo da za mačkoljupce ovo otkriće nije nikakva novost.

Jeste li više osoba za pse ili mačke?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar