Menu 

Sadnja biljaka u domu nije samo sjajno rešenje za one koji žive u gradovima i nemaju dvorište, već je i odličan način da tokom cele godine imate sveže namirnice na dohvat ruke, čak i one kojima nije sezona.

Ako ste mislili da se ovaj tekst odnosi samo na začinsko bilje, prevarili ste se, jer mi vas upoznajemo sa povrćem koje možete saditi u saksijama čak i tokom zimskog perioda. Sjajno, zar ne?

dreamstime_s_23066163

Paprike

Sve dok u kući imate toplo i osunčano mesto do 23 Celzijusova stepena, u vašem stanu bez ikakvih problema možete uzgojiti razne vrste paprika. Najbolje će uspeti baburice ili roge, ali će vam za njih biti potrebne malo veće saksije jer zahtevaju više prostora.

Mladi luk

Mladi luk je namirnica koju jako volimo i tvrdimo da mu sezona veoma kratko traje. To od sada možete promeniti tako što ćete posaditi crveni luk u sopstvenom domu i to je sigurno jedna od biljaka koju je najjednostavnije uzgojiti.

Kupite mladi luk u prodavnici i vrh stavite u teglicu u koju ste stavili malo vode, pustite da proklija pa posadite u zemlju. Ili, jednostavno ostavite u vodi i dolivajte kad je nestane pa čekajte nove izdanke.

dreamstime_s_12207020

Rotkvice

Rotkvicama je potrebno svega nekoliko nedelja da biste dobili prve plodove. Posadite ih u veće posudice i čuvajte na osunčanom mestu. U toplijim danima iznesite ih na balkon da upiju što više sunca.

dreamstime_s_29445361

Bosiljak

Začinsko bilje je veoma jednostavno za uzgoj u stanu i veoma je jednostavno za održavanje. Bosiljak je dovoljno da posadite u manju saksiju i čuvate na prozoru koji je po mogućnosti na južnoj strani. Redovno ga zalivajte i otkidajte cvetiće kad se pojave. Na isti način možete saditi ruzmarin, žalfiju, mentu, vlašac.

dreamstime_s_13062301

Beli luk

Ako ste ljubitelji mladog belog luka čija aroma je mnogo blaža od zrelih čenova, onda će vas informacija da bez problema možete posaditi beli luk u stanu veoma obradovati.  Jednostavno pronađite glavicu belog luka sa što većim čenovima koje ćete posaditi u zemlju i staviti na osunčano mesto sa dobrom cirkulacijom vazduha. Beli luk je potrebno zalivati, svaki drugi dan.

dreamstime_s_9754479

Zelena salata, peršun i korijander

Veoma su laki za uzgoj ali im je potrebno mnogo sunčanih intervala, a korijanderu mnogo prostora. Stavite ih na osunčano mesto i redovno zalivajte.

dreamstime_s_8400981

Hoćete li pokušati napraviti svoju zimsku baštu u stanu?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar