Menu 

Osećate li da vam je um umoran i zamagljen? Imate li problema sa koncentracijom? Ne brinite naučnici su nam otkrili koja je to hrana najzdravija za naš mozak.

Šumsko voće

Jagode, borovnice, maline i kupine su veoma jaki oksidanti, povoljno utiču na koordinaciju pokreta i poboljšavaju koncentraciju. Jedite ih u što većim količinama, čak i mimo sezone. Šumsko voće nam je dostupno tokom cele godine u zamrznutom obliku, a možemo ga koristiti u slasnim i zdravim šejkovima.

Tamni ugljikohidrati

Proizvodi od celovitih žitarica se veoma sporo vare u organizmu što na naš mozak deluje kao pogonsko gorivo. Mozak sadrži 3 % vaše celokupne težine, a troši 20% energije, a ako često konzumirate proizvode od celovitih žitarica, nema bojazni. Kinoa i integralna riža su sjajan izvor ovih ugljikohidrata zdravih za vaš mozak.

“Guilty pleasure” namirnice

Crno vino, kafa i čokolada su prepuni antioksidanata koji pozitivno stimulišu vaše moždane ćelije. Naravno to nije razlog da preterujete, ali si povremeno priuštite uživanje u njima.

Plodovi mora

Ovde najviše mislimo na ribu bogatu omega 3 masnim kiselinama, a to su tuna i losos, koje pored toga što nam čuvaju srce i krvne sudove povoljno utiču i na naše moždane ćelije.

Nagradite se povremeno ovim namirnicama, samim tim što su veoma ukusne pružiće vam trenutno zadovoljstvo.

 

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Saznajte

„Zeleni krovovi“ postaju sve popularniji. Saznajte više o ovom trendu pa možda i vi pokrenete inicijativu da se na vrhu vaše zgrade napravi prelepi vrt. Piši! Širi dalje!