Menu 

Svi oni koji su je iskusili znaju da je bol u uhu jedna od najgorih i kad zaboli u stanju smo uraditi sve samo da prestane. Veoma je važno da pre nego krenete sa lečenjem, kapima i tabletama znate prepoznati da li je bol uha posledica prehlade ili infekcije.

Iako se vama možda tako ne čini bolovi uzrokovani prehladom i infekcijom su poprilično različiti i važno je da znate razliku da biste se lečili na pravi način. Bol uha uzrokovan prehladom može biti oštar, tup i varirati od srednje jakog do veoma jakog bola. Čak i ako vam je voda ostala u uhu to ne znači da postoji upala jer u stvari bol uzrokuje voda koja vrši pritisak na bubnjić.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Kad je u pitanju prehlada pored bola u uhu trebalo bi da imate i neke druge simptome kao što su cureći nos, povišena temperatura, žuti iscedak iz nosa, kod dece problemi sa spavanjem. Ukoliko je vezan za prehladu bol u uhu bi trebalo da prođe sam od sebe zajedno sa drugim simptomima. A, ako i nakon što su svi simptomi osim uhobolje prošli trebalo bi da se obratite lekaru.

Problemi sa ušima se mogu javiti kao prvi simptom prehlade dok se infekcija nekad razvije zbog virusa. Takve infekcije dolaze iznenada i veoma su bolne u početku. To je zato što senzori nervnih završetaka u bubnjiću na pritisak odgovaraju sa boli. Nakon što se bubnjić malo oslobodi pritiska i bol će nestati.

Simptomi infekcije uha kod odraslih i kod dece mogu biti:

 • Gubitak apetita. Ovo je posebno kod dece koja su dojena ili koja se hrane na flašicu jer sisanje može promeniti pritisak u ušima i izazvati jači bol.
 • Nervoza.
 • Problemi saspavanjem. Bol može biti jača dok ležite zbog pomeranja tečnosti u uhu.
 • Povišena temperatura.
 • Iscedak iz uha. Bilo da je žut, smeđ ili sa sukrvicom bilo kakav iscedak koji nije vosak je indikator infekcije uha ili čak rupture bubne opne.
 • Poteškoće sa sluhom. Tekućina koja se nakuplja u srednjem uhu usled infekcije može izazvati probleme sa sluhom.

Kako se postavlja dijagnoza infekcije uha

Kada lekar sumnja na infekciju pregledaće uho posebnom spravom koja se zove otoskop. Zdrav bubunjić je obično bledo roze boje i lako vidljiv. Ako postoji upala bubnjić može biti jarko crven i otečen. Lekar takođe može proveriti pritisak uzrokovan nakupljenom tekućinom u srednjem uhu koristeći pneumatski otoskop. Taj instrument izduvava malu količinu vazduha prema bubnoj opni što podstiče bubnjić da se pomera napred-nazad. Ako bubnjić nij edovoljno pokretljiv to je jasan znak prisutstva upale.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Kako lečiti bolno uho usled prehlade ili infekcije

U današnje vreme trajna oštećenja ušiju uzrokovana infekcijom ili prehladom su veoma retka ako se uho leči na pravi način. Kad je u pitanju prehlada na prvom mestu će vam biti potrebni lekovi protiv bolova i za snižavanje temperature kao što su ibuprofen i paracetamol. U slučaju infekcije lekar će vam propisati i antibiotike koji ubijaju bakterije, krive za infekciju. Ukoliko je uvobolja simptom prehlade ili virusa antibiotici vam neće biti potrebni.

Isto tako možete koristiti posebne tuljce od voska da otpušite uvo i rešite se viška tečnosti.

Sa upalom uha se nipošto nemojte šaliti i obavezno posetite lekara ako smatrate da je imate jer ako se ne leči može ostaviti trajne posledice poput:

 • Pucanja bubne opne.
 • Infekcije srednjeg uha
 • Gubitak sluha.
 • Mastoditisa (upala dela lobanje koji se nalazi iza uha)
 • Meningitisa (upala moždane ovojnice)
 • Paraleize lica
 • Problemi sa razvojem govora kod dece.

Ako vas ili vaše dete boli uho obavezno se obratite lekaru i nemojte smi postavljati dijgnozu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar