Menu 

Zeleni i crni čaj ste sigurno probali i znate sve o njihovim lekovitim svojstvima. Ali jeste li čuli za crveni čaj za koji se veruje da je najzdraviji?

Crveni čaj pravi se od biljke rooibos koja raste u Africi, a njeno ime znači crveni grm. Veoma je ukusan, bogat antioksidantima, klinci ga obožavaju, a uopšte ne sadrži kofein. Mi mislimo da su ovo sjajni razlozi da ga potražite i probate.

Od rooibos biljke se u Južnoj Africi tradicionalno prave razna osvežavajuća pića, a crveni čaj je postao polpularan i na našem kontinentu poslednjih godina kada se pročulo za njegova antioksidativna svojstva. Tradicionalno, listovi ovog grma se beru, zatim se izlupaju sa čekićem, fermentišu, pa suše, a kao rezultat dobijemo crveni čaj koji je veoma ukusan, a ne izaziva nervozu.

Ovaj čaj se nekad davao bebama kada bi imale kolike, jer otpušta grčenje mišića. Takođe, sve je više dokaza da antioksidanti koji se u njemu nalaze preventivno deluju na nastanak srčanih obolenja, pa čak i da suzbija znakove preranog starenja. Upravo iz ovog, poslednje navedenog razloga rooibos često možemo naći među sastojcima krema protiv bora i losiona za telo.

By: A♥

By: A♥

Istraživanja sprovedena u Japanu potvrdila su antimutagenu, antikancerogenu, antiupalnu i antivirusnu aktivnost ove biljke, što znači da snažno štiti naš organizam, a pored svega toga sadrži i antialergijska svojstva.

Rooibos je posebno bogat antioksidantom kvercetinom, takozvanim titanom među antioksidantima jer pospešuje zdravlje srca i smanjuje rizik od mnogih kancerogenih obolenja te se veoma uspešno brani protiv upala i virusa. Pored kvercetina sadrži i dva veoma retka antioksidanta aspalatin i notofagin. Aspalatin potpomaže regulaciju hormona i šećera u krvi, a samim tim je sjajna prevencija za dijabetes tipa 2 dok notofagin smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti.

Crveni čaj veoma lepog ukusa, možete ga piti zaslađenog ili nezaslađenog u oba slučaja će vam dati toliko željene nutrijente koji nas štite od raznih bolesti.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar