Menu 

Ehinacea je biljka koja se veoma često koristi u kućnoj medicini posebno za lečenje prehlade i gripa, ali njena lekovita svojsta uveliko prevazilaze običnu prehladu. Ona priprada porodici tratinčica i danas vam govorimo nešto više o njenim dobrobitima po ljudsko zdravlje.

Ehinaceu su američki straosedeoci koristili kao lek stotinama godina pre nego što su do njih stigli evropski istraživači, a do 1800. godine postala je veoma popularan biljni lek u SAD te se počela koristiti i u Evropi. Na našem kontinentu je postala posebno popularna posle 1920. kada je bila predmet jednog istraživanja u Nemačkoj.

Glavne odlike ove biljke su da jača imunitet te ublažava simptome prehlade, gripa i mnogih drugih bolesti, infekcija i stanja. U apotekama je možete kupiti u obliku tableta/kapsula, čaja, ekstrakta ili u sušenom obliku.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Aktivne supstance ehinacee

Ovaj cvet lepe roza boje sadrži kompleksnu mešavinu aktivnih supstanci, neke od njih poseduju veoma snažno antibakterijsko svojstvo dok se za druge veruje da jačaju imunitet. Sve vrste ove biljke sadrže fenole, aktivne supstance koje kontrolišu aktivnosti enzima i receptora ćelija te štite biljku od UV zračenja. Fenoli poseduju i veoma snažna antioksidativna svojstva što je od velikog značaja za ljudsko zdravlje.

Pored fenola tu su još alkamidi, polisaharidi, glikoproteini i derivati.

Koliko je delotvorna ehinacea

Ehinacea se primarno koristi u lečenju simptoma obične prehlade kao što su zapušen nos, zapušenje disajnih puteva i bolno grlo. Uzimanjem proizvoda napravljenih od ove biljke možete zaista skratiti vreme trajanja bolesti. Neka klinička istraživanja su otkrila da se ehinacea može koristiti i za lečenje rana i posekotina u obliku obloga kao i za ublažavanje bolova, smanjenje upale i infekcija i to sve zbog snažnog antioksidativnog svojstva.

???????????????????????????????????????????????????????????????

Neželjeni efekti

Neke veće nuspojave pri upotrebi ehinacee nisu zabeležene, može se pojaviti blaža mučnina ili neugodnost u stomaku, bolno grlo, glavobolja, vrtoglavica i umor, ali u veoma retkim slučajevima dok oralna primena ehinacee može izazvati privremeno trnjenje jezika. Kod dece se može pojaviti osip na koži, a kod ljudi koji su alergični na biljke poput nevena, tratinčice ili hrizanteme upotrebom ehinacee može doći i do težih alergijskih reakcija. U tom slučaju ako primetite pištanje u plućima, oticanje lica ili bilo koji drugi simptom alergije nakon uzimanja suplemenata na bazi ehinacee, odmah se javite lekaru.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Čaj od ehinacee kao preventiva prehladi

Postoje određena saznanja da ispijanjem čaja od ehinacee na dnevnoj bazi smanjujete rizik od  prehlade za čak 58 odsto, što je veoma koristan podatak u ovo zimsko vreme kada je mnogo virusa i bakterija koje haraju. Za decu se preporčuje kombinacija ehinacee, propolisa i vitamina C da bi ojačali organizam i smanjili mogućnost razbolevanja. Raspitajte se kod lekara i apotekara kako i na koji način da kombinujete ova tri sastojka i kako da ih dajete klincima da lakše preguraju zimu.

S druge strane ako se već zakačili prehladu čaj od ehinacee će vam pomoći da ona puno kraće traje. Pijte nekoliko šolja čaja u toku dana i simpttomi prehlade ili gripa će nestati brže nego inače.

Iako je ovaj cvet bio deo veoma malog broja istraživanja i studija veruje se da zaista jača imuni sisitem kao i da utiče na lečenje određenih vrsta kancerogenih obolenja. Pre nego se odlučite da koristite suplemente na bazi ove biljke obavezno se posavetujte sa svojim lekarom.

Sviđa nam se
Autor
Ehinacea – veoma popularna biljka kućne medicine
Datum
Ime
Ehinacea protiv prehlade i gripa
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar