Menu 

Koliko puta vam se desilo da nakon odležane prehlade još danima posle vučete dosadni suvi kašalj koji vam jednostavno ne da mira? Donosimo vam veoma korisne savete kako da ublažite i da se trajno rešite suvog kašlja.

Krivac za suvi kašalj je obično, carina, a to je mali čvor nervnih vlakana koji dušnik dele na dva dela, kada taj mali čvor biva iziritiran usled virusne ili bakterijske infekcije on šalje signale mozgu da bi trebalo da kašlje. Iritacija carine će uzrokovati dugotrajne napade kašlja čak i ako tamo nema ničega što bi s medicinske strane moglo izazivati kašalj. Što više kašljete to više iritirate ovaj mali čvor i dolazi do začaranog kruga.

Naravno, i u ovom slučaju postoji mnoštvo stvari koje možete da uradite da biste ublažili kašalj tokom dana, ali i tokom noći kada obično i dolazi do napadaja.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????

Sirupi i pastile

Prva preporuka lekara će verovatno biti da kupite sirup ili pastile koje u sebi sadrže dekstrometorfan, ali vodite se time da treba da lečite samo kašalj ne i uzrok jer on gotovo i ne postoji u ovom slučaju. Nisu vam potrebni lekovi koji podstiču iskašljavanje ili deluju i kao lek protiv glavobolje. Pastile su pored sirupa veoma dobar izbor jer se tokom cuclanja u ustima stvara više pljuvačke koja umiruje kašalj. Pored sirupa i pastila može vam pomoći i kašika meda kad osetite napad.

Cink je još jedan sastojak koji povoljno djeluje na suvi kašalj i jača imunitet pa možete tražiti suplemente koji ga sadrže.

Prirodni lekovi

Ako pre nego potrčite u apoteku želite isprobati neke prirodne lekove naša prva preporuka vam je zeleni čaj sa malo limunovog soka koji će ublažiti iritaciju i obezbediti vam dozu antioksidanata te vitamina C. Ako niste veliki ljubitelj zelenog čaja možete uzimati suplemente vitamina C rastvorene u čaši vode u vidu šumećih tableta.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Drugi način da ublažite suvi kašalj jeste da održavate vlažnost vazduha. To možete učiniti sa posebnim aparatom, ali i na jednostavniji način. Jednostavno pored kreveta pred spavanje stavite veliku posudu u kojoj ste skuvali veću količinu čaja i ostavite da se isparava.

Pomoću pileće supe takođe ćete ublažiti suvi kašalj i nisu naše bake bez veze govorile kako dobra domaća pileća supa sve leči.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Preventiva

Kad je u pitanju dosadni suvi kašalj ipak je najbolji lek preventiva. Ako ste skloni kašlju važno je da tokom cele godine jačate imunitet. Spavajte najmanje 7-8 sati dnevno, hranite se raznovrsnom i zdravom hranom koja sadrži puno voća, povrća i celovitih namirnica. Ako ne provodite puno vremena napolju tokom sunčanih dana, potrebno je i da uzimate suplemente vitamina D.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Kad se obratiti lekaru

Ako se s vremenom način na koji kašljete drastično promeni i umesto da osetite poboljšanje osećate samo pogoršanje kao i da se svtvara šlajm trebalo bi da se obratite lekaru jer u pitanju može biti bakterijska infekcija, alergijska reakcija ili bronhitis.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar