Menu 

Atopijski dermatitis ili ekcem je upalno stanje kože koje se obično javlja u obliku osipa i svraba na koži. U većini slčajeva radi se o hroničnom obolenju koje može biti suvog ili vlažnog oblika, može se javljati sezonski, ali i tokom cele godine bez obzira na godišnje doba. Pokušajte ga lečiti prirodnim lekovima koji mogu biti veoma efektni.

Atopijski dermatitis se obično javlja kod dece, ali njime mogu biti pogođene i odrasle osobe, veoma često pogađa one koji imaju problema sa nekim drugim upalnim procesima u organizmu poput sezonskih alergija, astme ili polenske groznice. Ukoliko se ova vrsta dermatitisa ustanovi za vreme dojenačkog doba to ne znači da će dete ceo život imati problem s njim jer može nestajati i vraćati se u različitim periodima života. Veoma je važno da ne raščešete kožu jer to može dovesti i do bakterijske infekcije.

Iako je medicina neverovatno napredovala još uvek nije otkriven tačan uzrok atopijskog dermatitisa, a veruje se da je u pitanju genetika, dijetetski alergeni i okidači iz okruženja. Najčešće se leči steroidima koji se nanose na kožu, a ukoliko se razvije infekcija potrebno je piti i antibiotike.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Važnost dobre probave

Atopijski dermatitis i ekcem se često javljaju kod ljudi koji imaju problema sa lošom probavom, obično zatvorom i zato je od velike važnosti da dovedete probavu u red ukoliko želite lečiti dermatitis. Određene namirnice mogu biti okidači za pojavu osipa i zato bi trebalo da pristupite eliminacijskoj dijeti, odnosno da izbacujete jednu po jednu namirnicu iz upotrebe dok ne otkrijete šta je to što vam smeta. Gluten može biti jedan od sastojaka koji utiču na pojavu osipa.

S druge strane, veoma je važno da vam ishrana bude bogata svežim povrćem, iz upotrebe izbacite industrijski prerađenu hranu i unosite dovoljan broj zdravih masti. Isto tako koristite namirnice bogate antioksidantima posebno borovnice, origano i kurkumu.

Prirodni lekovi za lečenje atopijskog dermatitisa

Pored krema i tableta koje će vam propisati lekar možete isprobati i neke od prirodnih preparata koji će vam sigurno pomoći kad je u pitanju lečenje i ublažavanje simptoma, osipa i svraba. Navodimo vam samo neke od njih u čiju delotvornost su se uverili mnogi širom sveta.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ulje noćurka ima značajan terapeutski učinak kad su u pitanju kožna obolenja. Može se naći u gotovo svim apotekama i obavezno ga potražite.

Suplementi na bazi ribljeg ulja mogu se uzimati kao preventiva kožnim obolenjima i alergijama, a trebalo bi ih početi uzimati još za vreme trudnoće. Posebno se preporučuje trudnicama koje su i same imale ovakvih problema.

Ulje semenki crnih ribizla smanjuje osip i ublažava svrab, posebno kod beba.

Kreme na bazi kantariona su se pokazale veoma efektnima u lečenju ovog obolenja i obavezno ih isprobajte.

Probiotici i hrana dobijena fermentacijom, u stvari sve ono što u sebi sadrži zdrave bakterije može biti od velike pomoći kad je u pitanju lečenje atopijskog dermatitisa jer na prvom mestu poboljšavaju probavu.

Ukoliko koža nije suva možete je ispirati sa čajevima od uve, maline, kore hrasta, hamamelisa, kestena i kupine.

U slučaju suve kože koristite proizvode na bazi biljaka kao što su neven, aloe vera, kamilica, kurkuma.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Sa lekarom razmotrite i upotrebu određenih suplemenata, a pored pprobiotika verovatno će vam biti neophodne omega 3 masne kiseline, vitamin D3, magnezijum, vitamini A i C.

Životne navike

Pokušajte da stres u životu svedete na minimum, okružite se dragim i pozitivnim ljudima, radite ono što vas čini srećnima i što vas ne opterećuje ni na kakav način. Nakon svakog kupanja na telo odmah nanesite prirodne kreme i mleka za tela posebno ako je koža suva i svrbi. Jedite puno zelenog lisnatog povrća i izbegavajte upotrebu teških hemikalija kroz šampone, sapune, deterdžente za pranje suđa i veša kao i sredstva za čišćenje.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Jovanka

    Atopijski dermatitis imam od rodjenja i najviše mi je pomogao čaj od trobojne ljubičice. Sada je gajim i sama na prozoru. Pored ovih obloga i čajeva jedinu utehu sam našla u pravoj prirodnoj kozmetici sa kojom sam veoma zadovoljna i njihovom kremom za osetljivu kožu Royal Balm. Pored lica nanosim je i na ostale delove tela koji mi se sa vremena na vreme upale.

Napišite komentar