Menu 

Artritis je stanje koje pogađa muskuloskeletalni sistem, posebno zglobove i jedan je od vodećih uzroka fizičke nesposobnosti kod ljudi starijih od 55 godina u razvijenim zemljama. Otkrivamo vam prirodne sokove za lečenje artritisa.

Šta je artritis?

Stručnjaci artritis definišu kao stanje koje izaziva problematično kretanje, jake bolove zglobova i zgrčenost određenih delova tela. Ako imate neke od ovih simptoma velika je verovatnoća da patite od artritisa. U većini slučajeva artritis takođe izaziva oticanje zglobova, što kasnije može dovesti do teških oštećenja zglobova. Artritis pored zglobova može uticati i na zdravlje očiju, kože i unutrašnjih organa.

Artritis nije pojedinačna bolest, to je izraz koji se koristi, a koji pokriva preko 100 različitih vrsta bolesti, a najčešći oblik artritisa je osteoartritis i najčešće pogađa stariju populaciju.

http://www.dreamstime.com/stock-image-physical-therapy-arthritis-image6336251

Šta uzrokuje artritis?

Pojadnostavljeno, zglobovi su mesta gde se kosti pokreću dodirujući jedna drugu, okruženi su ligamentima koji ih povezuju. Ligamenti su nešto kao elastične gumice koje drže kosti na jednom mestu dok se mišići stežu i opuštaju da bi pokrenuli zglobove.

Hrskavica prekriva površinu kostiju da bi sprečila da se kosti trljaju direktno jedna o drugu i ona omogućava da se zglobovi pomeraju lagano i bez bolova.

Zglobove takođe okružuju i kapsule, a prostor unutar zajedničkih šupljina sadrži sinovijalnu tečnost koja neguje zglob i hrskavicu.

Ako imate artritis to znači da nešto nije u redu sa zglobovima, a šta tačno nije u redu zavisi od vrste artritisa koji imate. Može biti slučaj da vam se izlizala hrskavica, da imate nedostatak sinovijalne tečnosti, autoimunu infekciju ili kombinaciju različitih faktora.

Koji god da su uzročnici atritisa on dolazi sa poprilično jakim bolovima, a mi ćemo vam danas predstaviti prirodni način da se rešite bolova uzrokovanih artritisom.

Lečite artritis sokovima

Prirodni sokovi su, tvrde mnogi, sjajna dugoročna terapija za ublažavanje bola u zglobovima. Veoma su efektni, a neželjenih posledica i nuspojava nema. Jedna od prednosti ovakvog načina lečenja je da pored toga što otklanja bolove ima holistički učinak na celo telo, podmlađuje i daje energiju. Isto tako ne treba da brinete o doziranju jer su prevelike doze u potpunosti sigurne.

Prirodne sokove možete koristiti kao preventivu, ali i kao lek kod zglobova već zahvaćenih artritisom. Evo koji su sokovi u ovom slučaju najdelotvorniji.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-pineapple-juice-sliced-glass-image31581093

Sok od ananasa je veoma dobar za zdravlje zglobova jer sadži prirodne enzime koji se zovu bromelaini, poznate po svojim antiupalnim svojstvima. Sok od ananasa je veoma delotvoran kod sportskih povreda, bola u zglobovima i postoperativnih oticanja.  Pored toga sjajno je gorivo za vaše telo, a sadrži  gotovo sve potrebne minerale i vitamine. Preporučuje se 300-350 mililitara soka od ananasa dnevno.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-berries-cherry-juice-black-background-glass-vase-glass-isolated-image33648893

Sok od trešanja. Trešnje sadrže hemikaliju poznatu pod nazivom antocijanin koja deluje kao snažni antiupalni agens i ublažava bolove uzrokovane artritisom. Sadrži  beta karoten i bakar koji su veoma delotvorni u lečenju reumatoidnog artritisa.

Stručnjaci kažu da njegov uticaj drugačije deluje na ljude, sok od višanja nekima donese olakšanje nakon par dana dok je nekima potrebno i nekoliko meseci redovnog konzumiranja da bi primetili poboljšanje. Pijte dve čaše soka, dva puta dnevno.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-potato-juice-image26059529

Sok od sirovog krompira je jedan od najdelotvornijih prirodnih lekova za probleme uzrokovane artritisom, a koristi se vekovima u te svrhe. Tradicionalni metod pripreme soka od krompira jeste da isečete krompir na veoma tanke ploškice, zajedno sa korom i stavite ih u čašu napunjenu vodom, preko noći. Ovu vodu popijte ujutro na prazan želudac.

Napomena: Ove sokove pravite od sirovog voća uz pomoć sokovnika ili blendera, kupovni sokovi od ananasa ili trešnje se ne mogu koristiti kao lek.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Marcela Lazar

    SANATATE CURATA

Napišite komentar