Menu 

Retko ko se tokom prazničnih dana može kontrolisati i paziti na ishranu, čak i onima koji imaju problema sa probavom to veoma teško uspeva. Evo nekoliko ključnih saveta za bolju probavu tokom praznika.

Ako spadate među one koji „odboluju“ svaku prazničnu večeru zbog loše probave mi imamo rešenje za vas. Donosimo vam osam saveta kako da pospešite probavu.

1. Nemojte piti uz svaki zalogaj. Tečnost koju unosite u organizam dodatno razblažuje prirodne probavne enzime koji su neophodni za razgradnju sve te teške praznične hrane.

Preporučuje se da imate više manjih užina nego obilnih obroka, jer će vaš organizam lakše probaviti hranu u manjim količinama.

dreamstime_s_21630150

2. Usporite. Žvaćite vašu hranu polako i to ne samo zbog probave već i da biste bolje osetili ukus. Žvakanjem oslobađamo probavne enzime i pospešujemo varenje.

3. Jedite ranije i ne pretrpavajte se pred spavanje. Vašem telu je neophodno određeno vreme da svari svu tu hranu. Ako legnete nedugo posle jela to može izazvati žgaravicu i otežano varenje.

dreamstime_s_4117758

4. Pokušajte ne jesti pod stresom. Ako ste pod stresom pokušajte odgoditi obrok za vreme kad budete malo opušteniji.

5. Jedite više fermentirane hrane. Uključite u prazničnu ishranu kiseli kupus, jogurt, kefir ili čaj od kombuhe. Dobre bakterije koje se prirodno nalaze u pojedinim namirnicama pospešuju probavu i pune creva dobrim bakterijama.

6. Probiotski suplementi. Ako vas probava jako muči svako jutro tokom prazničnih dana, na prazan želudac popijte jednu kapsulu probiotika koji će vam poboljšati aktivnost creva i probavu.

7. Salate sa jabukovim sirćetom neka budu dodatak vašem glavnom jelu jer enzimi iz zelene salate pospešuju probavu, dok jabukovo sirće stimuliše proizvodnju hidrovodonične kiseline koja pospešuje probavu proteina. Izbegavajte jabukovo sirće ako imate čir na želucu.

8. Pijte čaj od peperminta ili đumbira. Oba čaja su se pokazala kao veoma efektnima u poboljšanju probave, a preporučuje se da ih pijete između obroka.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar