Menu 

Jedan od glavnih simbola jeseni svakako je branje grožđa i pravljenje vina, a mnoga mesta u našem okruženju početak berbe obeležavaju kao praznik.

Širom regiona, početkom septembra pa sve do polovine oktobra dešavaju se mnoge manifestacije poput „Dana grožđa“ u Banoštoru, „Grožđenbala“ u Sremskim Krlovcima, pa sve do „Bele nedeje“ na Kastvu, primorskom gradiću koji tradicionalno slavi dane mladog vina prve nedelje u oktobru.

Grožđe nije samo vino, sirće, sok ili džem, grožđe ima mnoga lekovita svojstva koja jednostavno moramo podeliti sa vama.

Poboljšava gubitak kilograma

Na veoma uzbudljivom istraživanju sprovedenom u Americi otkriveno je da resveratrol, supstanca koja se nalazi u crnom grožđu ima neverovatnu sposobnost da smanji skladištenje masti u organizmu i potpomaže mu da ih brže i bolje razgradi.

Štiti srce

Prema istraživanjima isti taj resveratrol poboljšava rad krvnih sudova, olakšava protok krvi opuštajući krvne sudove i dozvoljava većoj zapremini krvi da prođe kroz sve delove organizma, na taj način donoseći više kiseonika i nutrijenata do ćelija u organizmu. Samo 10 mg preservatrola dnevno može uveliko smanjiti rizik od nastanka srčanog udara.

Štiti kožu od raka

Brojne studije su objavile kako preservatrol ima veoma pozitivan efekat kada je u pitanju lečenje i sprečavanje raka, a ujedno štiti kožu od štetnosti UVB zraka , što znači da preventivno sprečava nastanak melanoma.

Grožđe kao jedan od najboljih prirodnih antioksidanata pomaže organizmu da izluči sve štetne materije i toksine i na taj način omogućuje brži oporavak kod upalnih stanja kao i kod sportskih povreda mišića.

Pored svega toga, redovnim unosom preservatrola, smanjujemo nivo šećera u krvi za čitavih deset odsto što može biti od velikog značaja za borbu protiv dijabetesa.

Iskoristite sve blagodeti grožđa i napravite „Sok od grožđa sa novim ukusima“, proslavite početak berbe i ne preterujte sa mladim vinom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar