Menu 

Jedan od razloga zbog koga je moderna medicina tu gde jeste su svakako lekovite biljke, a vaše dvorište može postati pravo malo utočište narodnih lekova. Otkrivamo vam koje sve lekovite biljke jednostavno morate imati u svojoj bašti.

Pre nego počnemo, jedna mala napomena. Iako su ove biljke zaista lekovite i sa sobom u većini slučajeva ne nose nikakve nuspojave, pre nego ih budete koristili za neke bolesti obavezno se posavetujte sa vašim lekarom.

496047930_b42c638c21_z

Aloe vera. Ova biljka se najviše koristi za negu kože i kose, a tokom leta je jednostavno morate imati. Čisti gel aloe vere nanosite na kožu ako imate opekotine od sunca, promrzline ili psorijazu.

Ehinacea. Ehinacea ima moć da aktivira određene supstance u organizmu koje se potom bore protiv upala i na taj način umanjuju negativne simptome povezane sa prehladama, gripom i ostalim respiratornim problemima. Možete napraviti tinkturu od ehinacee koja će vam biti korisna tokom zime, a možete je konzumirati u obliku čaja.

Bosiljak. Pored toga što je fenomenalan začin i jelima daje onaj mediteranski štih, bosiljak je veoma lekovita biljka. Često se koristi za ublažavanje bolova u stomaku, uključujući probleme sa gasovima ili manjak apetita. Ako vas ujede insekat, na ubod odmah stavite list bosiljka da sprečite upalu.

Lavanda. Jedno od najpoznatijih i najpopularnijih eteričnih ulja je sigurno ono sa aromom lavande koje se zaista mnogo koristi. Lavanda je poznata po svom umirujućem svojstvu i od suvih grančica možete izrađivati male paketiće koje stavljate pored jastuka ili u ladice sa vešom.

Francuski neven. Ovaj divni žuti cvet je prirodni pesticid i čuvaće vaše ostale biljčice u bašti od insekata.

Matičnjak. Ima veoma osvežavajuću aromu, i možete žvakati njegove listove da ublažite bolove u stomaku ili da osvežite dah. Ako vam je stomak nervozan dodajte nekoliko listova matičnjaka u vašu salatu i sigurno će vam brzo biti bolje.

Neven. Iako imaju sličan naziv francuski i obični neven su prilično različite biljke. Cvetove nevena možete koristiti za razna stanja povezana sa stomakom, za iritacije kože ili hemoroide. Njegovi cvetovi prirodno zaustavljaju krvarenje i možete ih korititi kao prvu pomoć kod posekotina i manjih rana.

Žalfija. Začin koji se savršeno slaže sa svinjetinom je zaista lekovit. Poznato je da je žalfija sjajna za bolno grlo i razne upale unutar usne duplje, ali je veoma delotvorna i kod problema sa kožom i sa sinusima.

Menta. Ovu dobro poznatu biljčicu ćete veoma lako uzgojiti jer niče gde god je posadite. Treba da bude sastavni deo svake kućne apoteke jer se zna da veoma efikasno ublažava bolove u stomaku i mučninu te osvežava dah.

Majčina dušica. Ova biljčica je veoma efikasna za ublažavanje simptoma bolnog grla i raznih upala, a možete napraviti i obloge od njenog čaja koje ćete stavljati na vrat u slučaju laringitisa. Pored toga savršeno se slaže sa gljivama.

5916221706_37989711a4_z

Kamilica. I na kraju, biljka koju nikako ne smemo izostaviti kad je u  pitanju lekovito bilje. U pitanju je njeno visočanstvo – kamilica. Blagi čaj od kamilice će vam pomoći da zaspite noću, a ublažiće i dosadne simptome prehlade, glavobolje i uznemirenog stomaka.

Ako ste baštovan, jednostavno morate imati ove biljke u svojoj lekovitoj bašti.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar