Menu 

Iako odrastamo sa uverenjem kako je crveno meso najbolji prirodni izvor proteina to i nije posve istinito. Otkrivamo vam koji su to bogati biljni izvori proteina.

Ovaj tekst je samo jedan u nizu dokaza da je vegetarijanstvo zdravo i da bez mesa i jaja putem ishrane možemo unositi sasvim dovoljnu količinu proteina čak i da ne koristimo nikakve suplemente. Evo gde ćete potražiti proteine kada su u pitanju namirnice biljnog porekla.

Brokoli. Obzirom da se radi o povrću, brokoli je zaista veoma bogat proteinima. Svaka porcija sadrži otprilike 4g proteina, a pored toga tu su i zdrava vlakna te vitamin C.

kinoa

Kinoa. Ova žitarica je jedan od najbogatijih biljnih izvora proteina na svetu. Jedna porcija sadrži neverovatnih 24g proteina, gotovo jednako koliko sadrži komad pilećeg belog mesa.

Avokado. Možete ga mazati na tost za doručak, koristiti u salatama ili salsama. Avokado sadrži 14g proteina po komadu. Ako vas zabrinjavaju masti kojima je avokado bogat, treba da znate da su u pitanju zdrave masti koje su neophodne organizmu.

Spanać. Pored gvožđa spanać je bogat i proteinima i sadrži oko 3g po porciji. U ovo vreme se može naći mladi spanać po tržnicama i supermarketima i zato ga što više jedite u svežem obliku. Dodajte ga u smoothie ili salatu.

Grašak. Iz jedne porcije graška dobićete istu količinu proteina kao i komadu švajcarskog sira što izađe oko 8g. Ukoliko ne možete naći dobar sveži grašak slobodno koristite zamrznuti za koji se veruje da je čak i zdraviji od onog svežeg.

Zobena kaša. Jedna šolja zobene kaše sadrži 6g proteina isto koliko sadrži jedno jaje i to je sjajan način da započnete dan. Pored proteina zobena kaša je bogata vlaknima, gvožđem, vitaminom B6. Nutricionisti kažu da je zobena kaša najzdraviji doručak koji si možete priuštiti.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Grožđice. U jednoj šolji grožđica krije se čak 5g proteina, a ako želite još zdraviju užinu dodajte im kikirki puter i stabljiku celera i dobićete pravu proteinsku bombu.

Kelj. Nismo više sigurni da postoji mineral, vitamin ili nutrijent koji se ne nalazi u kelju. Jedan od njih sigurno nije protein jer se u jednoj šolji nasecaknog kelja krije čak 3 grama proteina.

Pored namirnica koje smo nabrojali, proteine možete naći i u tempehu, tofuu, crnom pasulju, sojinom mleku, orašastim plodovima…

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Sok od kupusa, ma kako neverovatno zvučalo, može biti vrlo ukusan, a sa njim ćete pobediti glavobolju, akne, probleme sa krvnim pritiskom i još mnogo toga. Naučite kako da ga napravite i maksimalno iskoristite.